De monumentale panden kennen nog authentieke elementen.
De monumentale panden kennen nog authentieke elementen. (Foto: Rijksvastgoeddienst)

Wonen in een balzaal aan de Delpratsingel?

  Economie

BREDA - Het zijn twee statige panden, nummer 22 en 23 aan de Delpratsingel. Panden die nu onder leegstandsbeheer worden gebruikt, maar waar vroeger onder meer de directie Ondernemingen Zuid van de belastingdienst was gevestigd. De panden gaan nu in de verkoop.


Ook al zijn de historische panden al tientallen jaren als kantoor in gebruik, dat hoeft niet zo te blijven, blijkt uit de informatie van de Rijksvastgoeddienst. “De gemeente Breda heeft aangegeven dat transformatie naar woningbouw mogelijk is onder nader te stellen voorwaarden.”

Sinds deze donderdag kan er tot 9 juli  via de site Biedboek geboden worden op de twee monumenten, die samen met een ‘nieuwere’ aanbouw aan de achterzijde meer dan 2800 vierkante meter ruimte bieden. Het zijn panden met een rijke geschiedenis, die eerder al eens werd opgetekend door De Oranjeboom.

Het pand op 22 werd pas in de jaren 80 toegevoegd aan het directiekantoor op 23. “Dit pand is gebouwd tussen 1882 en 1884 en heeft de familie De Pauw-Gerlings gehuisvest. De toenmalige eigenaar was directeur van de Hollandsche Luciferfabriek”, schrijven de historici van de heemkundekring.

De woning wordt in 1926 aangekocht door de overheid. Sindsdien zaten er tal van diensten, van het Gewestelijk Arbeidsbureau tot een vestiging van het Stoomwezen. Toen, maar ook ver daarvoor werd er al flink verbouwd aan het pand.


Het gebouw op nummer 23 is gebouwd in opdracht van Meinard Tydeman. Het pand kende een balzaal en een zeer ruime achtertuin van duizend vierkante meter. In 1921 verkoopt weduwe Tydeman het pand en wordt de overheid eigenaar. Eerst als kantoor voor het kadaster en vanaf eind jaren zestig als directiekantoor van de belastingen.
FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief