Marion Pluimes van Restaurant Loff.
Marion Pluimes van Restaurant Loff. Foto: Restaurant Loff

Crowdfunding moet Loff na 'knotsgekke week' aan doorstart helpen

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Vegetarisch en veganistisch restaurant Loff hoopt over twee weken weer te kunnen openen, mits de deze vrijdag gestarte crowdfunding slaagt. Dat zegt eigenaresse Marion Pluimes na 'een knotsgekke week, waarin letterlijk alles is ontploft'.

Iets meer dan een week geleden kondigde het restaurant aan de deuren te gaan sluiten. De wegwerkzaamheden aan de Wilhelminastraat braken het pas twee jaar bestaande concept op. Volgens Pluimes zakte het aantal gasten met de helft. "Dat hebben we niet overleefd", zei ze toen.

Honderden reacties
Na het bekendmaken van de beslissing gebeurde er van alles. Pluimes kreeg honderden reacties via Facebook en in de e-mail. De laatste week was het restaurant bomvol. "Gasten hingen met de benen buiten, er werd een spontane crowdfunding gestart, we kregen cadeautjes", vertelt ze.

Daarna kwam de volgende vraag aan de orde. Want al snel maakte Pluimes duidelijk dat de deur op een kier stond. Een bedrijfsleider was nodig en geld, een investeerder dus. "Inmiddels zijn er twee serieuze partijen die mee willen investeren in Loff", geeft ze aan. "Dat ziet er goed uit."

Ervoor gaan
Daarop startte Loff zelf een crowdfunding - 'in overleg met de dame die al een crowdfunding was gestart' - met als doel 25.000 euro. "Geld hebben we nodig voor de opgelopen achterstand en om een stukje vooruit te kunnen kijken." Inmiddels is de oprichter optimistisch. "Gaat het allemaal goed, dan gaan we, denken we zelf, over twee weken weer open. We willen er voor gaan om door te gaan, maar dat wilden we al."

De crowdfunding is van twee kanten essentieel, vertelt Pluimes. "Om een periode te overbruggen, en om de mensen die hun stem hebben laten horen, te laten weten dat ze zijn gehoord. Het bedrag moet wel echt gehaald worden, anders wordt het teruggestort. Dat zou jammer zijn."