Kerkstraat zijkant Houtmarkt. Deze straat zou een winkelstraat moeten worden.
Kerkstraat zijkant Houtmarkt. Deze straat zou een winkelstraat moeten worden. Foto: Wijnand Nijs

Maas over Oude Vest: 'Mooi dat we dit kunnen oppakken'

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Bouwer en ontwikkelaar Maas-Jacobs uit Zundert gaat de komende jaren aan de slag met de transformatie van het voormalige postkantoor aan de Oude Vest. In het pand en wellicht een stukje nieuwbouw komen zo'n honderd woningen.

"Het is heel tof dat je zo'n plek in het centrum van Breda kunt oppakken, dat je er ook heel verschillende appartementen kunt realiseren. Dat verdient de stad", geeft directeur/eigenaar Kris Maas aan.

Samen met SDK
Maas-Jacobs won de tender, maar gaat naar alle waarschijnlijkheid samenwerken met SDK uit Eindhoven, dat eveneens meedeed aan de prijsvraag van WonenBreburg. Maas geeft aan dat de omvang van het project een reden is. "Maar we werken wel vaker samen, zoals Kerry met NBU. We doen liever iets voor vijftig procent, dan helemaal niet."

De samenwerking met SDK, een dochter van VolkerWessels, is heel concreet. "Maar het plan moet eerst formeel zijn. Het gebouw is nu postkantoor, de bestemming moet veranderd zijn. Daarover zijn uiteraard al wel gesprekken geweest met de gemeente."

Maas-Jacobs is momenteel bezig met het omvormen van de Houtmarkt tot een attractief winkelgebied. " "Dat de Houtmarkt ernaast ligt, maakt het voor ons extra leuk. Dat maakt dat je het op elkaar kunt afstemmen."

Winkelstraat
Dat kan onder meer doordat dat de winkels van de Houtmarkt aan de Kerkstraat deuren kunnen krijgen. "Dan kun je daar meteen een winkelstraat maken. Nu moeten er auto's in om richting binnenplaats van de Oude Vest te gaan, dat hoeft straks niet meer." De doorgang richting de parkeerkelder van de Houtmarkt blijft wel.

Of het uiteindelijk honderd woningen worden, of iets meer, dat hangt van een aantal factoren af. Onder meer van of en wat er gesloopt gaat worden en of daar nieuwbouw komt. "Het oudste stuk aan de Oude Vest blijft sowieso staan. We zijn aan het onderzoeken wat we kunnen transformeren. Als er gesloopt gaat worden, dan is dat aan de kant van de Kerkstraat en de Akkerstraat."

Volgens Maas betekent deze ontwikkeling een 'opwaardering van het gebied'. "De gemeente is natuurlijk al bezig met de Oostflank met meer groen. Wij kijken nu ook naar hoe kun je de oversteek van de Halstraat naar Kerkstraat  optimaal kunt maken."