De Seelig Kazerne wordt door de Rooi Pannen omgevormd tot onderwijsbolwerk. Een van de twee nieuwe aula's.
De Seelig Kazerne wordt door de Rooi Pannen omgevormd tot onderwijsbolwerk. Een van de twee nieuwe aula's. Foto: Wijnand Nijs

'Welke gave dingen kun je nog meer doen in de stad?'

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - (On)benut Breda. Zo heet het boekje dat zo'n zeventig ontwikkelaars, bouwers en pandeigenaren donderdagmorgen gaan ontvangen van wethouder Daan Quaars. "Hiermee willen we iedereen inspireren om meer gave dingen te doen in de stad."

Het boekje omvat verschillende voorbeelden van transformaties in Breda. "In dit boekje tonen we zo'n 100.000 vierkante meter die al getransformeerd is. We willen laten zien wat er gebeurd is, want niet iedereen ziet dat. Denk aan Huize De Baronie aan de Baronielaan, wat van Klooster naar zorgappartement is gegaan. Maar ook de oude Brejaart in de stad, wat van wonen en winkel, naar wonen, winkel en restaurant gaat."

"Je ziet dat er hele gave dingen gebeuren, van klooster naar onderwijsinstituut bij BUAS, van scholen naar atelier. We hebben dat eerder gedaan zo'n boekje, door mijn voorganger Patrick van Lunteren. Het is eigenlijk bedoeld om mensen bij elkaar te halen, ze te danken dat ze de stad mooier maken en ze met elkaar in contact te brengen, zodat er nog meer moois gebeurt. Er zit hartstikke veel m2 in de stad die je kunt transformeren."

Laten zien wat kan. "De friettent in Princenhage, wat eerder een slagerij was. De foodhal in de Reigerstraat, het KPN-gebouw waar nu van alles gaat gebeuren." De gemeente zelf heeft ook nog panden die op een longlist staan. "De voormalige rechtbank, de oude belastingdienst. Die longlist, bestaat uit verschillende fases. Van heel reƫel, tot panden waarvan we niet weten dat er wat gaat gebeuren."

Een andere categorie panden, zijn de kantoren die vanaf 2023 aan strengere duurzaamheidseisen moeten voldoen. "Daar moeten eigenaren sowieso goed over nadenken."