Afbeelding
Foto: Shutterstock

Project C op stoom voor 5,5 ton BredaWiet

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Project C, het Bredase initiatief dat gereguleerd wiet wil kweken, ligt op stoom voor het indienen van de aanvraag, waarmee het jaarlijk 5,5 ton wiet wil kweken. Dat laat de Bredase advocaat Peter Schouten weten. 1 juli moet het voorstel bij de overheid ingediend zijn.

Schouten lanceerde het plan afgelopen jaar samen met de Bredase huisarts Ronald Roothans en politicus Joep van Meel. "Inmiddels is ook de ervaren groentekweker Pascal van oers toegetreden tot de Raad van Bestuur", meldt Schouten. "Hij wordt verantwoordelijk voor de productie." Ook voor de dagelijkse productie is al een medewerker gevonden.

Studeerkamergeleerden
De weg naar de officiële aanvraag is stroperig, ziet Schouten. "We zitten nu in de fase dat we de vergunningaanvraag voorbereiden. Dan heb je het over een document van zeshonderd pagina's. Dat maakt dat we nu even een soort studeerkamergeleerden zijn", lacht de advocaat.

De hobbels die Project C(annabis) moet nemen zijn wel serieus. "Er is geen bank die ons een bankrekening laat openen, dat is toch absurd in dit land? Dan wil je experimenteren met het reguleren van wietteelt, en krijg je dit. Een van ons heeft daar al tien werkdagen op stuk gebeten." En via een u-bocht een rekening openen, voor een van de gelieerde bv's? "Dat willen we dus niet. Het moet legaal, dat is het idee."

Investeerders
Naast de bijbeldikke aanvraag, timmert de projectorganisatie hard aan het businessplan. "We willen 5,5 ton wiet gaan kweken. Dat betekent dat je een bedrijf van uiteindelijk 45 miljoen uit de grond stampt vanuit het niks. Dat moet wel goed in elkaar zitten." Inmiddels zijn er gesprekken met investeerders die 8 miljoen willen investeren. "Die gesprekken lopen."

Andere 'kleinigheidjes' zijn er ook nog. Zoals een locatie. "Maar daar zeggen we helemaal niks over. Dat drijft de prijs maar op. We zijn het aan het onderzoeken." Een ander punt is de beveiliging. "Vooral tegen vernieling, maar natuurlijk ook tegen diefstal."

Inmiddels is duidelijk dat er nog zo'n zes andere serieuze partijen een gooi gaan doen naar de positie van 'staatswietbedrijf', waaronder een andere partij uit Breda. "Dankzij Paul (Depla, red.), die zich nogal uitspreekt over het reguleren van de achterdeur van de coffeeshops."

Belastingopbrengsten
Volgens Schouten zitten er louter voordelen aan het reguleren van de wietteelt. "Voor de gezondheid van de klanten, maar ook voor gebruik in de gezondheidszorg. Daarnaast heeft de regulering in Amerika al aangetoond dat het voor extra werk zorgt én voor grotere belastingopbrengsten. En omdat je het uit het criminele circuit haalt, zijn er ook minder gevangenisstraffen."