CSM-terrein vanuit Gerechtsgebouw
CSM-terrein vanuit Gerechtsgebouw Foto: Wijnand Nijs

CSM-terrein: 10 jaar toendra van Breda. En nu?

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Deze zomer is het tien jaar geleden dat de CSM begon aan de sloop van de silo's en andere gebouwen op het 26 hectare grote terrein aan de rand van de binnenstad. Sindsdien is er weinig beweging en ligt er langs de Markkade een deels betonnen toendra met daarop roestige letters 'Ik ga via Breda'.

Wethouder Paul de Beer is verantwoordelijk voor de grote infrastructurele projecten in de stad. "We zijn nog in gesprek, maar dat is het", vat hij de situatie samen. "We zitten nog steeds in de uitzoekfase, maar het ziet er ingewikkeld uit."

Uitzoekfase
Die uitzoekfase duurt inmiddels al weer een aantal jaar. De CSM - tegenwoordig Corbion - stopte eind 2005 met de suikerproductie. In 2009 gingen de silo's tegen de vlakte, na een korte vergeefse stuiptrekking met bezwaar vanuit de stad toen de sloopvergunning al was verleend.

Afgelopen jaar presenteerde het college een visie op het gebied na consultatie van marktpartijen. Daaruit kwam dat het gebied voor vijftig procent benut zou moeten worden voor woningbouw. Daarnaast heeft Breda in de schetsen voor het Haveneiland ook een deel wateropvang meegenomen op het terrein.

Invulling van het terrein heeft allerlei gevolgen. "Zo hebben we ook een opgave als het gaat om het verkeer", geeft De Beer aan. Het gebied laat zich nu ontsluiten via de Markkade richting Spinveld en noordelijke rondweg of via de Lunetstraat richting de noordelijke rondweg of Westerhagelaan. "Met name de noordelijke rondweg heeft ook een regionale functie, daarover zijn we in gesprek met de provincie."

Sleutel bij Corbion
Maar de sleutel tot herbestemming ligt vooralsnog bij de eigenaar: Corbion. In 2015 liet het bedrijf al eens doorschemeren dat het hoopte voor eind 2016 een nieuwe eigenaar te hebben gevonden. Dat is niet geluk. In juli 2017 herhaalde Corbion de wens om snel een koper te vinden. Ook daarna bleef het stil.

Terug naar vorig jaar. Toenmalig wethouder Arbouw stuurde de raad een brief over de resultaten van de marktconsultatie - uitkomst een mix van 50-50 wonen en werken. In die brief maakte hij duidelijk dat het streven van eigenaar Corbion is om het gebied goed over te dragen aan de stad.

En Corbion zelf? Dat laat het bij een korte verklaring. "Corbion is in gesprek met de gemeente over de toekomstige invulling van het terrein: lichte bedrijvigheid, groen, woningbouw, of een combinatie van deze. Die is namelijk van belang als vertrekpunt van het verkoopproces. Over de inhoud van deze gesprekken doen wij verder geen mededelingen."

Corbion wil uiteraard graag een koper vinden, laat de woordvoerder weten. "Tegelijkertijd begrijpen wij dat de besluitvorming aan de kant van de gemeente zorgvuldig moet plaatsvinden en tijd kost."