Monique Kooy onderhoudt een tuingraf op begraafplaats Bieberg.
Monique Kooy onderhoudt een tuingraf op begraafplaats Bieberg. (Foto: Wijnand Nijs)

Scharrelondernemer Monique: 'Tuinieren als groene draad in mijn leven'

  Economie

BREDA - Een groep van 15 Bredanaars werkt vanuit coöperatie de Vrije Uitloop aan hun eigen bedrijf. Dat doen ze als scharrelondernemer, waardoor ze een deel van hun bijstandsuitkering terugverdienen. In deze serie portretteren we een aantal van deze ondernemers. Deze week Monique Kooy (53 jaar).


Wat bied je aan met jouw bedrijf?
“Als tuinvrouw bied ik grafonderhoud en tuinadvies aan.”

Hoe ben je op het idee gekomen?
“Het tuinieren loopt als een groene draad door mijn leven. Mijn ouders hadden een bloemisterij en als kind was ik vaak op de kwekerij te vinden. Ik was en ben nog steeds nieuwsgierig en verwonderd hoe alles groeit en bloeit.”

“Vanuit mijn klanten is de vraag ontstaan om graven te onderhouden voor hun dierbare overledene. Ik vind het heel mooi en dankbaar werk om in samenspraak met mijn klant een speciale herinneringsplek te creëren die aansluit bij de persoonlijkheid van de overledene.”

“Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke groet in de vorm van een graftuintje zijn, een bloemenzee van voorjaarsbollen, seizoensbeplanting of een combinatie hiervan. Indien gewenst kan het graf ook door mij onderhouden worden. Ik bied hiervoor een abonnement aan.”

“Ik bied tuinadvies aan omdat ik liefde voor de natuur heb en steeds meer groene tuintjes zie veranderen in stenen tuintjes. Als tuinvrouw kies ik voor een persoonlijke benadering en de uitdaging is dat ik mensen nieuwsgierig maak wat er valt te ontdekken in hun tuin om zo weer hun tuin tot leven te laten komen.”

Sinds wanneer ben je scharrelondernemer?
“Ik ben scharrelonderneemster vanaf het eerste uur bij de oprichting in 2013 .”

Wat heeft de Vrije Uitloop je tot op heden gebracht?
“Met veel plezier en enthousiasme kan ik mij ontwikkelen in mijn vakgebied. In de Vrije UItloop kan ik zijn wie ik ben en krijg ik inzicht in welke werkzaamheden binnen mijn vakgebied bij mij passen. Daar bloei ik van op!”

Wat is je droom?
“Mijn droom is dat mensen meer oog gaan krijgen voor de natuur, en beseffen hoe waardevol en belangrijk dit is. Het is niet vanzelfsprekend dat alles zomaar groeit en bloeit. Dat wij als mensen niet boven de natuur staan maar dat we weer een gelijkwaardige relatie met elkaar aangaan.”

Hoe kunnen we je vinden?
“Je kunt mij vinden via de website van coöperatie de Vrije Uitloop. www.devrijeuitloop.nl of via de mail m.kooy66@gmail.com. Bij Zuylen Uitvaartverzorging kun je ook naar mijn visitekaartje vragen.”

l

FOTOSERIES