De geplande nieuwbouw aan de Markendaalseweg
De geplande nieuwbouw aan de Markendaalseweg (Foto: HPO)

Veelkleurige nieuwbouw aan Markendaalseweg over 140 meter lengte

  Economie

BREDA - Wie over drieënhalf jaar over de Markendaalseweg fietst, herkent de straat niet meer terug. Dan staan er op de plek van het voormalige UWV-kantoor vier nieuwe woongebouwen. De bouw moet volgend jaar starten, zegt gedelegeerd ontwikkelaar Jef Havermans.


Waar de gevel van de UWV nu nog een lange wand is, verschiet de nieuwe woningbouw straks van hoogte, breedte en kleur. "We hebben lang gewerkt aan het plan, waarbij de zichtlijnen heel belangrijk waren", vertelt Havermans. "Vanuit de Bleekstraat en zelfs de Ginnekenstraat kijk je straks zo uit op het Arsenaal."

Concordiastraat
Ook vanuit de Concordiastraat kijk je straks tussen de nieuwbouw door op het voormalige militaire terrein. "Het wordt een dwaalmilieu met aansluiting op het centrum, waarbij geen van de gebouwen een achterkant heeft. Daar hebben we bewust voor gekozen. Je kunt tussen en achter de gebouwen langs, dat maakt het echt bijzonder."

Eigenaar VOF Residential kocht het pand, 140 meter lang, in 2013. De afgelopen jaren overlegde Havermans namens de eigenaren met de gemeente. "Voor ons was van groot belang of de aanleg van de Nieuwe Mark doorgaat. Dat maakte het ingewikkeld, ook omdat een van onze gebouwen in het water staat en de kade vormt. Nu het voorstel er ligt om het deel achter onze gebouwen eerst aan te leggen, weten wij ook waar we aan toe zijn."

In de vier gebouwen komen 169 woningen. Daarvan zijn er 32 sociale huur, 16 vrije sector huur en de rest is koop. "De woningen zijn zeer verschillend van grootte en indeling, zo zijn er ook stadswoningen met een tuin bij. Er is voor ieder wat wils. Dat het gaat om nieuwbouw in het centrum, dat maakt het uniek."

De gebouw aan de zijde van de Markendaalseweg verspringen in hoogte. "Op de hoek richting de Fellenoordstraat komt het hoogste gebouw, tien verdiepingen. Iets meer richting Bali komt een pand met acht verdiepingen", legt hij uit. "In het hoogste gebouw komen de sociale huurwoningen, die hebben straks een prachtig uitzicht." Volgens Havermans zijn het echt sociale huurwoningen, waarbij de inkomenseisen voor huur in lijn zijn met door corporaties aangeboden woningen.

Ook al is het project nog steeds in de voorbereidende fase, de belangstelling is er al, merkt de ontwikkelaar. "Ik krijg dagelijks mail van belangstellenden, maar die kunnen wij nog niks vertellen. Ik verwacht dat we eind mei of begin juni wat verkoopinformatie hebben en dat het in september op de markt komt."

Onderdeel van het project is een verdiepte parkeergarage. "En een horecagelegenheid aan het water", besluit Havermans.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief