Campers aan de Nijverheidssingel.
Campers aan de Nijverheidssingel. (Foto: Wijnand Nijs)

Camperplaatsen 'groot succes', toekomst onzeker

  Economie

BREDA - De camperplaatsen aan de Nijverheidssingel zijn tot nu toe een groot succes. Meer dan 2000 campers bezochten tot eind 2018 de plaats. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Toch is de toekomst van de camperplaats onzeker.


De gemeente opende 1 augustus 2016 de acht camperplaatsen aan de Nijverheidssingel, op de hoek bij het klooster aan de Schorsmolenstraat. Na een trage start, waarin bleek dat de tarieven te hoog waren in verhouding met andere vergelijkbare plaatsen, nam het bezoek met bijna vijftig procent toe van 2017 (778 campers) naar 2018 (1155).  

Dat ondanks het succes de toekomst van de plaatsen onzeker is, komt doordat in 2016 een pilot voor drie jaar werd afgesproken. Dat gebeurde nadat de gemeente eerder tevergeefs had geprobeerd de bal bij commerciële bedrijven te leggen.

"Marktpartijen hadden toentertijd geen concrete plannen  ingediend om zelf camperplaatsen in de Bredase binnenstad te realiseren", aldus de woordvoerder. De reden daarvan? "De grond in of nabij de binnenstad blijkt te duur, is niet in voldoende mate aanwezig of kan niet voor een lange periode worden benut."

Deze factoren maken het lastig voor een ondernemer om in de vraag naar centrumplaatsen voor campers te voorzien, geeft de gemeente aan. "Terwijl de vraag naar dit soort plaatsen erg groot is."  

Bij de lancering van de camperplaatsen aan de Nijverheidssingel werd afgesproken dat het om een proefperiode van drie jaar zou gaan. In deze periode zou op zoek gegaan worden naar een ondernemer. De proefperiode loopt deze zomer af. "Tot heden heeft zich echter geen ondernemer met een concreet initiatief gemeld. Dit heeft te maken met de beperkte commerciële haalbaarheid", concludeert de gemeente.

Een privaat geëxploiteerd centrum-stedelijke camperplaats is pas vanaf een bepaald aantal plaatsen rendabel, stelt de gemeente. "Terwijl ruimte juist schaars is in dergelijke gebieden."

Binnenkort worden de camperplekken geëvalueerd. "Dan moeten worden besloten of de pilot met camperplekken wel of niet wordt verlengd."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief