Ook woningen in Heilig Hartkerk: 'Enige realistische scenario' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Woonzorg Nederland gaf vrijdag 3 mei het officiële startsein van de renovatie van de Heilig Hartkerk.
Woonzorg Nederland gaf vrijdag 3 mei het officiële startsein van de renovatie van de Heilig Hartkerk. (Foto: Wijnand Nijs)

Ook woningen in Heilig Hartkerk: 'Enige realistische scenario'

  Economie

BREDA - Woningen in de Heilig Hartkerk. Dat is volgens eigenaar Woonzorg Nederland op dit moment het meest realistische scenario voor ontwikkeling en daarmee langdurig behoud van de kerk.


Dat gaf bestuursvoorzitter Cees van Boven van Woonzorg Nederland aan na afloop van de officiële start van de restauratie van der kerk. Momenteel werkt De Bonth van Hulten samen met Van Agtmaal aan het herstel van het dak van het Rijksmonument. Hij noemde dat de enige realistische bestemming om hier te doen. "Daar zijn prachtige voorbeelden van, kijk naar de Zaandijkerkerk. Daar zijn prachtige woningen in gemaakt."  

Van Boven gaf aan dat de kerk als bezit van de woningcorporatie een vreemde eend in de bijt is, maar dat het zich wel verantwoordelijk voelt voor het bezit én behoud. "Maar laat duidelijk zijn dat als ik geld moet uitgeven, dat ik dat liever doe aan bijvoorbeeld Ruitersbosch, dan hier, waar uiteindelijk koopwoningen in komen."

Volgens de bestuursvoorzitter zouden er zo'n twintig appartementen en woningen in de kerk gerealiseerd kunnen worden. Een aantal daarvan, aan de kant van de pastorie, zou als grondgebonden woning met een tuin ontwikkeld kunnen worden. "De Bonth van Hulten kijkt nu naar de mogelijkheden", geeft asset-manager Mark Mooijman van Woonzorg aan. "Zij hebben al ervaring met dergelijke projecten."

Met de verkoop van de woningen zou ook de kerk over kunnen gaan naar bijvoorbeeld een nieuwe Vereniging van Eigenaren of een stichting. Bijvoorbeeld als woonconcept voor mensen die gezamenlijk zelfstandig kunnen wonen, voordat ze naar een verzorgingstehuis gaan. "Die stap is nu veel te groot. Ik zou het fantastisch vinden als een aantal mensen die nu in Breda wonen zeggen van wij zijn met twintig vrienden, verkopen ons eigen huis waar overwaarde op zit en gaan hier samen wonen. Dan komt het ook in de buurt van Woonzorg."  

Hoe lang dit gaat duren voordat deze toekomst duidelijk is, is ongewis. "Het staat en valt met de status van bestemmingswijzigingen, het staat en valt ook met het realisme en het draagvlak in de buurt. Als mensen bezwaar maken en die gaan tot aan de Raad van State, dan ben je vijf jaar verder", stelt Van Boven.

"ik hoop dat iedereen ziet dat dit onvermijdelijk is", concludeert de bestuursvoorzitter. "Niemand wil dat het is zoals het is, en als iedereen gaat kapitaliseren op zijn eigen gelijk, dan gaat het alleen maar langer duren." Eerdere plannen waren onder meer een sportschool, kinderdagverblijf en een restaurant. "Dat gaat gewoon niet werken. Dit krijg je alleen maar van de grond als je vanuit een praktische en pragmatische manier bekijkt, hoe je dit goed kunt doen voor Breda en de buurt."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief