Jeroen Dijsselbloem was de eerste buddy van Fikks.
Jeroen Dijsselbloem was de eerste buddy van Fikks. Foto: Fikks

Schuldpreventie-app Fikks vanuit Breda West-Brabant in

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Een op de vijf huishoudens heeft problematische schulden. Dat is erg vervelend voor de betrokken huishoudens, maar ook voor werkgevers. Dat is de gedachte achter de schuldpreventie-app Fikks, vertelt Ron Steenkuijl, de drijvende kracht achter de app.

Maandag geeft hij het startsein van de introductie van de app voor Breda en West-Brabant tijdens een bijeenkomst van NL2025 die gehouden wordt bij CM.com. Het idee achter Fikks is eenvoudig, geeft Steenkuijl aan. "Met Fikks los je geldzaken op voor het geldzorgen zijn." Dat gebeurt doordat opgeleide buddy's in de app gekoppeld worden aan mensen met geldzorgen. Dat gaat anoniem. Inmiddels zijn er in heel Nederland meer dan 586 buddy's opgeleid en 312 in opleiding en meer dan 1200 potentiële schuldproblemen besproken en voorkomen. De eerste buddy was Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van financiën.

Idee
Het idee voor Fikks komt vanuit Steenkuijls werkgever ADG dienstengroep. Uit betrokkenheid bij de mensen met schuldproblemen, maar ook vanuit economisch nut. "Als een op de vijf huishoudens problematische schulden heeft, speelt dit natuurlijk ook op de werkvloer.  Werkgevers weten dat: medewerkers met schulden zijn minder productief en vaker ziek", stelt hij. Bij werkgevers wordt dat soms snel duidelijk. "Hardere signalen zijn het vragen om voorschotten en als er loonbeslag wordt gelegd door schuldeisers."

Tijdens de bijeenkomst aanstaande maandag daagt Steenkuijl ook Bredase en andere West-Brabantse bedrijven uit het initiatief te omarmen. "Met Fikks kunnen werkgevers hier samen met hun medewerkers wat aan doen. De kracht van Fikks is dat medewerkers vrijwillig worden ingezet om mensen met schulden te helpen. Met de handige Fikks-app komen deelnemers, desgewenst anoniem, in contact met buddy's."

Gratis
Voor ADG dienstengroep is Fikks geen bedrijfsonderdeel. Het is ondergebracht in een anbi stichting en is, benadrukt Steenkuijl, gratis, onafhankelijk en kent geen verdienmodel. "Het grote verschil met traditionele schuldhulpverleningsprogramma's is dat Fikks schulden in een vroegtijdig stadium kan neutraliseren. Buddy's helpen hulpvragers met het ordenen van hun financiën, zodat dreigende schulden voorkomen kunnen worden, dan wel snel weggewerkt worden."