Geert Blenckers in Bobby's Boat.
Geert Blenckers in Bobby's Boat. (Foto: Wijnand Nijs)

Bobby's Boat heeft er gin in: het nieuwe leven van de Spinola

  Economie

BREDA - Stiekem was Bobby's Boat al een paar keer open de afgelopen weken. Proefdraaien. "En iedereen moet er ook aan wennen dat de boot weer open is", vertelt Geert Blenckers.  De boot, dat is de Spinola.


Vorig jaar ging er haast een siddering door de stad. De Spinola was weg. Het was ook nodig. Geert en zijn zakenpartner Jeroen van Schijndel  namen de meer dan honderd jaar oude schuit over van uitbater Paul Verloop, die meer dan veertig jaar lang kapitein was van de stilliggende boot. "We wilden zeker weten dat ie er weer een flink aantal jaar tegenaan kon", vertelt Geert.

Zeef
Tijdens de vaart naar de werf bleek de boot de eigenschappen te hebben van een zeef. "We moesten hem schuin houden om het water eruit te laten lopen, de pompen konden het niet aan", lacht Jeroen. "Daar", wijst hij, "zat ook een luikje. Daaronder zag je het water. Hoorde zo, vertelde Paul. Niet dus."

De twee kwamen bij de boot terecht toen ze eigenlijk voor een ander op zoek waren naar een pannenkoekenboot. Die derde partij haakte af, maar de boot had de twee in zijn greep. Net als de stad. "We zijn vorig jaar meteen verliefd geworden op Breda. Het is echt een bourgondische horeca stad."

Sfeervol licht
Wie nu afdaalt langs de trap aan de kant van de Hoge Brug, herkent de boot niet meer terug. In plaats van een donkere ruimte - "Voor de ramen zaten luiken" - en het rook er ook wel wat bedompt. Nu zijn de raampjes aan beide kanten zonder luiken en komt het licht sfeervol binnenvallen, zelfs op deze druilerige dag.


Een lange bar met lage krukjes, daarboven speciaal voor de boot gemaakte lampen en achter de bar trapsgewijs rijen gin. Tientallen flessen. Voor de mixdrankjes en cocktails waarin Bobby's Boat is gespecialiseerd. "Maar ook als je van speciaal bier houdt, hebben we genoeg voor je", vertelt Geert.  

Tafeltjes gemaakt van planken afkomstig van andere oude boten. Ze hadden van de Spinola kunnen komen. "Het was inderdaad goedkoper geweest een andere boot te kopen en die hier aan te meren", lachen de twee. Maar dat hebben ze niet gedaan. "De Spinola heeft geschiedenis, hoort ook bij Breda."

Willem-Alexander
Geschiedenis is er genoeg. "Willem-Alexander heeft hier wat avondjes doorgebracht", haalt Jeroen maar eens een verhaal uit het collectieve Bredaas militaire geheugen naar boven. "Ik geloof het wel, we hebben het gehoord van een oud-generaal", zijn de twee Helmonders stellig.

Bedompt is het dus niet meer. Sfeervol wel. Kleine tafeltjes. Kaarsen erop. Op de plek waar de dj stond, in de boeg, is een zitje waar met een klein gezelschap geborreld kan worden. "Het moet zo zijn dat je met je vrienden binnenkomt, wat drinkt en dan wat hapjes bestelt en uren later tot de conclusie komt dat je hier al de hele avond bent", geeft Geert aan. Bobby's Boat is geen restaurant. "Maar je kunt wel bij ons eten."

Dertien maanden nadat de twee ondernemers de sleutel kregen, kunnen ze hun dertiende zaak eindelijk officieel openen. Zeven dagen in de week, vanaf 16.00 uur doordeweeks en vanaf 14.00 uur in het weekend. Tot in de nacht. "Want we zijn wel een bar."

De twee kijken uit naar het echte begin van hun Bredase avontuur. "Met Breda Jazz en het Spanjaardsgat Festival voor de deur, te bekijken vanaf ons terras, dat dan bijna een VIP-deck is. Een goed begin."

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief