De Teruggave
De Teruggave (Foto: Wijnand Nijs)

Tevredenheid van Bredase ondernemers stijgt fors

  Economie

BREDA - De tevredenheid van ondernemers over Breda is de afgelopen twee jaar flink gestegen. Dat blijkt uit een ondernemerspeiling van gemeente Breda. 


Eens in de twee jaar voert gemeente Breda een ondernemerspeiling uit. Aan de laatste peiling hebben 750 ondernemers deelgenomen. Dit zijn onder andere ondernemers in de sectoren Groot- en detailhandel, advisering, onderzoek en specialiste zakelijke dienstverlening. Zij zijn gevraagd naar het vestigingsklimaat, het ondernemingsklimaat, de bedrijfsomgeving, de dienstverlening van de gemeente en de economische situatie en arbeidsmarkt.

De ondernemers beoordeelden het vestigingsklimaat met een 7,0 (dit was eerst een 6,4) en het ondernemersklimaat met een 6,9 (dit was eerst een 6,4). Ook zijn ondernemers veel positiever over de dienstverlening in Breda; deze is gestegen van een 6,1 naar een 6,7.

Wethouder Boaz Adank is zeer verheugd met de positieve cijfers: "We zagen afgelopen jaren al dat ondernemers vertrouwen hebben en weer durven ondernemen. Dat leidde ertoe dat het aantal bedrijven fors is gestegen en er alleen al 2000 banen in Breda zijn bijgekomen." De realisatie van een internationale treinverbinding, de investeringen op toegangswegen en investeringen in de binnenstad moeten voor een aantrekkelijker vestigingsklimaat voor bedrijven zorgen. 

Toekomst 
Het gros van de ondernemers is positief over de toekomst. De grootste uitdagingen die door ondernemers worden genoemd, zijn de krapte op de arbeidsmarkt, internationale ontwikkelingen zoals de Brexit en concurrentie. Het Ondernemersteam van de gemeente denkt hierover graag met bedrijven mee. Zo is binnen het Ondernemersteam onlangs nog een Brexit-deskundige aangewezen.

 

FOTOSERIES