Confetti bij de uitreiking van de certificaten.
Confetti bij de uitreiking van de certificaten. Foto: Ralph Sergeant

Bedrijf biedt mensen met autisme IT-opleiding

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Mensen met autisme eigenwaarde, zelfvertrouwen en een gevoel van trots geven. Met dat doel begon Bart Kamp zeven jaar geleden met Spectrum Multimedia & IT met een opleiding op maat.

Inmiddels is het bedrijf naar Breda verhuisd en is een nauwe samenwerking aangegaan met de Gemeente Breda. 29 mei kregen de eerste acht deelnemers hun certificaat uitgereikt uit handen van wethouder Miriam Haagh.

Kamp: "Met de Gemeente Breda hebben we een unieke samenwerking. Dankzij een goede afstemming en korte lijnen kunnen cliƫnten met autisme met hoge intelligentie snel bij ons terecht. Ze kunnen hier een opleiding volgen waarmee ze werken aan hun zelfvertrouwen en hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen."

Wethouder Haagh vult aan: "Veel mensen met autisme hebben moeite met de structuur van een reguliere opleiding, ook als zij een hoog IQ hebben. Hier krijgen ze de kans om een opleiding te volgen die aansluit bij de manier waarop zij leren. Dat zorgt weer voor een verbetering van de kwaliteit van leven en mogelijk ook een baan. Bovendien is de roep om medewerkers in de IT groot. Hier komen vraag en aanbod mooi samen."

De afgelopen maanden hebben 8 mensen met autisme een opleiding tot junior software developer gevolgd die Spectrum Multimedia & IT samen met Capgemini heeft ontwikkeld. Omdat er ruimte is voor een beperkt aantal cliƫnten vindt vooraf een goede screening plaats. Het gaat allereerst om mensen met autisme en een hoge intelligentie, daarnaast moeten zij beschikken over een sterke motivatie en de wil om een opleiding te volgen en zich te ontwikkelen.

Inmiddels zijn tien nieuwe studenten met hun opleiding begonnen.