De ondernemers bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.
De ondernemers bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. (Foto: Ruud Verhoosel)

Kenniscentrum voor robotica komt naar Breda: 'We moeten meer samenwerken'

  economie

BREDA - West-Brabant moet hun kennis op het gebied van robotica gaan laten zien aan Nederland. Dat vinden de gemeente Breda, Avans Hogeschool, REWIN, ExRobotics, WWA en Synchronlab. Daarom komen zij met het initiatief Breda Robotics: een kenniscentrum voor het ontwikkelen én toepassen van robotiseringsoplossingen.


In West-Brabant zijn ruim 5.000 tech-studenten. Daarnaast zitten er veel technische bedrijven en start-ups. Toch staat vooral Eindhoven bekend als technologieregio. “In West-Brabant zit veel kennis op het gebied van robotica”, vertelt Maarten Hoogwout van automatiseringsbedrijf WWA. “We zijn alleen niet goed in het vermarkten daarvan.”

Netwerk
Hoogwout is een van de initiatiefnemers van Breda Robotics. “Er is een tekort aan technisch personeel. Je kan daar dan over gaan klagen, maar je kan er ook iets aan doen. Daarom ben ik in gesprek gegaan met Rewin.”

Samen met vier anderen werd het concept ontwikkeld. “Uiteindelijk moeten er veel meer partijen toetreden. We willen een netwerk worden van mensen die in de robotica zitten, er connecties mee hebben of er geïnteresseerd in zijn.” Leden zullen in een aantal bijeenkomsten per jaar kennis met elkaar maken. “Zo kunnen er ideeën ontstaan en samenwerkingen worden aangegaan.”

Locatie
Naar een locatie is het initiatief nog op zoek. “We overleggen over een aantal locaties. Het is niet de bedoeling dat alle bedrijven hier naartoe verhuizen. Het moet een centrale plek worden waar studenten en bedrijven samen kunnen werken.” Op de locatie kunnen voor en door bedrijven en studenten wel trainingen en workshops worden gegeven. “We willen mensen kennis laten maken robotica.”

Toch verwacht Hoogwout niet dat ze binnen korte tijd hetzelfde imago als Eindhoven hebben. “De voorsprong van Eindhoven is lastig in te halen, maar ook zij hebben daar lang over gedaan. Het wordt een lange adem, maar we moeten van binnenuit bekendheid gaan genereren. Rewin zit bijvoorbeeld door heel West-Brabant, dat moeten we gaan benutten.”

De initiatiefnemer wil dit jaar nog de eerste bijeenkomst organiseren. “Ondanks dat we nog in gesprek zijn voor een locatie, treffen we al wel voorbereidingen voor de eerste bijeenkomst.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief