Breda investeert in groei, geld moet komen van hogere parkeertarieven en efficiënter werken | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda

Breda investeert in groei, geld moet komen van hogere parkeertarieven en efficiënter werken

  Economie

BREDA - De Nieuwe Mark wordt doorgetrokken, er komt een talentencentrum en een nieuwe opvang voor dak- en thuislozen. Het zijn de drie grote projecten waar het college komend jaar met trots fors in gaat investeren. Maar om de begroting sluitend te krijgen, is ook een verhoging van de inkomsten nodig. En dat moet onder andere gaan komen van hogere parkeerinkomsten, efficiënter werken en meer inkomsten van de toeristenbelasting.


Het college heeft grootse plannen voor Breda. Dat bleek al tijdens de presentatie van de voorjaarsnota eerder dit jaar. En ook in de begroting, die vanavond gepresenteerd werd, is te zien dat er zeker geen hand op de knip gaat. Want investeren is nodig om Breda te laten groeien. "We hebben een grootstedelijke ambitie, en we zien dat de trend is dat steeds meer mensen in de stad willen wonen. Dan zijn investeringen noodzakelijk", legt wethouder van financiën Greetje Bos uit. Maar dan is inkomstengroei wel nodig. En dat moet komen vanuit de volgende onderwerpen.

Parkeren

De parkeertarieven in Breda gaan omhoog in de gereguleerde parkeergebieden. Daar betalen bezoekers voortaan tien cent per uur meer. Daarnaast zullen de inkomsten van boetes voor parkeren zonder te betalen ook sterk stijgen. Want vanaf eind 2019 gaan de scanauto's rijden, waardoor er sneller kan worden gehandhaafd. 

Toeristenbelasting

Er komt een nieuw systeem voor de toeristenbelasting. Nu is dat een percentage van de hotelkosten, maar volgend jaar wordt dat een vast tarief. Daarmee zullen de inkomsten voor de gemeente stijgen.

Efficiëntie

Al jaren zijn gemeentes in Nederland bezig met efficiënter werken om kosten te besparen. Daar zet de gemeente Breda komend jaar in door. "Dat zal niet meer zijn op het gebied van personeelsbestand, want dat hebben we al onder de loep gelegd. Maar wel bijvoorbeeld met gebouwen. De gemeente trekt bijvoorbeeld uit gebouw C van het stadskantoor. Dat is een groot gebouw dat we niet meer voor de gemeente gaan gebruiken, en wat kosten bespaard. Ook hebben we vier buitenposten. Door te kijken of dat er misschien drie of twee kunnen worden, bespaar je ook."

Subsidies

Ook subsidies moeten voor cruciale inkomsten gaan zorgen. Zo sleepte de gemeente Breda een flinke subsidie binnen voor de nieuwe Mark. "Dat inzetten op subsidies heeft effect, dat zien we. Daar gaan we dan ook mee door", legt wethouder Bos uit.

Overschotten

En als laatste zet de gemeente in op strakker begroten. "We zien dat we afgelopen jaren op sommige gebieden structureel geld overhielden. Door reëler te begroten voorkom je die overschotten, en heb je meer ruimte om het geld op een andere plek in te zetten.

 




NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief