Huurverhoging gaat gewoon door bij Alwel: 'Maatwerk voor mensen in problemen' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto:

Huurverhoging gaat gewoon door bij Alwel: 'Maatwerk voor mensen in problemen'

  Economie

BREDA - Woningcorporatie Alwel voert deze maand de jaarlijkse huurverhoging 'gewoon' door, maar levert maatwerk voor mensen die door de coronacrisis in de problemen komen. Dat heeft de woningcorporatie bekendgemaakt, nadat minister Ollongren tijdens een Kamerdebat aan heeft gegeven niets te voelen voor een 'bevriezing' van de jaarlijkse huurverhoging.


Woningcorporaties mogen ieder jaar de huur van een woning met een bepaald percentage verhogen. Voor dit jaar is de maximale verhoging vastgesteld op 6,6 procent. Huurinkomsten zijn vaak de enige inkomsten van een woningcorporatie en die inkomsten worden gebruikt om huizen energiezuiniger te maken, te renoveren en te onderhouden. Maar ook voor nieuwbouw en leefbaarheid.

Bevriezing

Verschillende partijen vroegen de minister vanwege de coronamaatregelen om een 'bevriezing' van de huurprijzen. Zij zijn bang dat huurders zonder werk zijn komen te zitten door de coronacrisis en dat ze door de verhoging straks hun huur niet meer kunnen betalen. De minister kan deze beweegredenen volgen en ook zij denkt dat er huurders zijn die door de pandemie in de financiële problemen komen, maar er is ook een groep voor wie dat niet geldt.

En dat stelt ook woningcorporatie Alwel. "Natuurlijk hebben we er aan gedacht om de huurverhoging dit jaar uit te stellen of zelfs helemaal niet door te voeren. We weten namelijk dat er best wat huurders zijn die te maken krijgen met minder inkomen door de coronacrisis. ZZP-ers, ondernemers of huurders met een flexibel contract bijvoorbeeld. En we weten ook dat die huurders moeite kunnen krijgen met het betalen van de huur." Maar, de woningcorporatie weet ook zeker dat niet alle huurders in de financiële problemen komen door de coronacrisis. "Voor huurders met een stabiel inkomen (door werk, (AOW)uitwerking of pensioen) verandert er eigenlijk niet veel." Daarom wordt de jaarlijkse huurverhoging gewoon doorgevoerd, maar huurders die nu het hardst getroffen worden door de coronacrisis kunnen aanspraak maken op maatwerk.

Maatwerk

"Samen met de huurder zoeken we naar de oplossing die het best past om in de woning te kunnen blijven wonen. Zo spreken we betalingsregelingen af voor de huurbetaling en er is ook mogelijkheid om de huurbetaling even uit te stellen." Wie zich zorgen maakt over of hij/zij de huur nog kan betalen, kan contact opnemen met Alwel.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief