Afbeelding
Foto: Amvest, Rijboutt 2020

Horeca, kantoren, een park en 450 woningen: Dit wordt de nieuwe stadsbuurt van Breda

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA -  Ontwikkelaar Amvest en de gemeente Breda hebben het ontwerp voor de nieuwe stadsbuurt op het voormalige fabrieksterrein van Backer+Rueb gepresenteerd. In het gebied tussen de Backer en Ruebweg, Speelhuislaan en de Belcrumhaven moet een diverse, nieuwe wijk ontstaan. Daarbij worden zo'n 450 woningen gerealiseerd en krijgen de vier herkenbare fabriekspanden een nieuwe bestemming.

Een levendige stadsbuurt met ruimte voor bedrijvigheid. Dat is hoe ontwikkelaar Amvest en de gemeente Breda de nieuwe wijk omschrijven. Het idee is om naast kleinschalige woon- en werkgebieden ook enkele grote openbare ruimtes te maken. Zo wordt het groen aan de Speelhuislaan doorgetrokken, krijgt de Belcrumhaven een ruime kade met terrassen en komt er een park aan de Mark. Eén fabriekshal wordt publieke passage, geschikt voor exposities en bijeenkomsten.

Fabriekshallen

Uit de tijd dat de machinefabriek werk bood aan 1.400 mensen resteren nog vier grote, herkenbare panden. Zij worden allen gerenoveerd en vormen het hart van het nieuwe plan. Zo worden de hallen onder andere geschikt gemaakt voor horeca en creatieve bedrijvigheid, voor bedrijfs-e en kantoorunits en voor ruimte voor exposities en bijeenkomsten. 

Het gebied waar de nieuwe wijk wordt ontwikkeld. Tekst gaat verder onder de foto.

Autovrij

Het hele gebied wordt autovrij en groen ingericht. Alleen voor bevoorrading, afvalinzameling en hulpdiensten loopt er een route van Speelhuislaan over de kade langs Electron naar de Belcrumweg. Twee parkeergarages voorzien in de parkeerbehoefte van bewoners en bezoekers van Backer+ Rueb. Met een mobiliteitsplan wil Amvest het gebruik van fietsen, deelauto's en OV stimuleren.

Wonen

Er wordt gedacht aan een gevarieerde bebouwing van twee tot ongeveer acht bouwlagen. Stadswoningen staan schouder aan schouder met appartementen en werkgebouwen. Er komt een aantal typen woningen voor wonen én werken. De woningen zijn heel divers: van sociale huurappartementen en studio's met middenhuur voor starters tot lofts, appartementen en stadswoningen. "Het wordt een plek waar iedereen zich thuis voelt", laten Amvest en de gemeente in het persbericht weten.

De buurt krijgt een industriële uitstraling. Tussen de Speelhuislaan en de kade van de Belcrumhaven komt een slentergebied met straatjes en groene binnenhoven. Aan de Mark is een park voor verblijf, sport en spel. De gemeente legt over de haven een brug aan voor fietsers en voetgangers. Er is veel aandacht voor duurzaamheid: Backer+Rueb wordt klimaatadaptief en krijgt een duurzaam energiesysteem.

Participatie

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus informeren en raadplegen Amvest en de gemeente Breda de omwonenden en belangstellenden online over het plan. Het ontwerp wordt toegelicht op de website www.backerenrueb.nl. Ideeën, vragen en reacties worden tot eind mei opgehaald met een uitgebreide enquête. Op drie avonden in mei en juni kunnen mensen in webinars met de plannenmakers van gedachten wisselen. Zij kijken welke ideeën zij kunnen verwerken in de plannen of gebruiken bij de uitwerking. Daarna wordt het ontwerp voorgelegd aan het College van B&W van Breda. Vervolgens volgt een aanvraag voor een bestemmingsplan en wordt het stedenbouwkundig ontwerp stapsgewijs uitgewerkt in concrete bouwplannen en architectuur.

Naar verwachting zijn de eerste woningen en werkruimtes in 2023 gereed.