Foto: Breda Startup

TUX Mobility is de winnaar van de Breda Startup Award

  Economie

BREDA - De winnaar van de Breda Startup Award is bekend. Het Bredase TUX Mobility werd dinsdagavond tijdens een event in Breepark gekozen tot winnaar. TUX Mobility is een bedrijf dat kleine stadsvoertuigen op zonne-energie ontwikkelt. 


In bijvoorbeeld India zijn riksja’s cruciaal voor de zogenaamde ‘last-mile’ mobiliteit. Dat terwijl de impact van een riksja op het milieu groot is. Ze stoten ongeveer 13 keer meer verontreinigende stoffen uit in vergelijking met andere voertuigen. Dat moet toch slimmer en duurzamer kunnen, dachten de oprichters van het Bredase TUX Mobility. Zij ontwikkelen daarom kleine stadsvoertuigen op zonne-energie. En met dat idee heeft de Bredase Startup gisteren de Breda Start Up Award gewonnen. “Het is super om deze prijs in je eigen stad te winnen. Het is een extra bevestiging dat we op de goede weg zitten,” aldus Fleur van Oorschot, Co-founder TUX mobility B.V.

Event

De uitreiking van de Breda Startup Award was dinsdagavond in Breepark. De finalisten en juryleden kwamen in een klein comité bijeen om live de pitches van de startups te horen en hun vragen te stellen aan de ondernemers.  Dit was via een livestream te volgen voor het overige publiek. TUX Mobility won dinsdagavond van De Nationale Keukenzetter, een bedrijf dat een platform biedt voor betere samenwerking op de bouwplaats, ScenTronix, ontwikkelaar van parfums op basis van algoritmes, Secrevo, dat privacyfilters bouwt en Breda Maakt Mij Blij dat producenten helpt om hun producten van de container te redden.

De jury bestaande uit Wethouder Boaz Adank, Wim de Laat, Nicole Campen en Tom Straeter had het niet makkelijk. Uiteindelijk was het toepassen van technologie op een wereldschaal de doorslaggevende factor om TUX mobility B.V. met de hoofdprijs naar huis te laten gaan. Volgens de jury hebben zij een oplossing bedacht voor een wereldwijd probleem vanuit innovatie en intrinsieke motivatie. Hoewel ze ook uitdagingen zien, zijn ze erg onder de indruk van het idee en hopen ze dat er snel een investeerder wordt gevonden.

Over Breda Startup

De Breda Startup Award wordt georganiseerd door de Startup Community: een groep bedrijven en netwerkpartners die startups een warm hart toedragen en ondersteunen. Het doel van de verkiezing is om startups een podium en een netwerk te bieden. Gemeente Breda ondersteunt de activiteiten van de Startup Community. Startende bedrijven zijn belangrijk voor de vitaliteit van onze economie. In Breda starten jaarlijks zo’n 2500 bedrijven, samen goed voor ruim 3500 nieuwe arbeidsplaatsen. Reden genoeg om deze groep te ondersteunen en te begeleiden, zodat zij succesvol worden en kunnen groeien. In 2019 was BioscienZ de winnaar.