Foto: BredaVandaag

Economie Noord-Brabant afgelopen jaar minst gekrompen

  Economie

BREDA - In het eerste kwartaal van 2021 was de economische krimp het kleinst in Noord-Brabant. De economische groei nam in de provincie met 3 procent af. In West-Noord-Brabant deed het beter dan Midden-Noord-Brabant; -2% tegenover -4%. In de provincies Noord-Holland en Groningen is de economie in 2020 het sterkst gekrompen.

In het eerste kwartaal van 2021 was de grootste economische krimp in de provincie Noord-Holland. De economie van Noord-Brabant kromp het minst ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Vorige week maakte het CBS bekend dat de economie landelijk in 2020 met 3,8 procent is gekrompen.
Het CBS publiceert sinds medio 2020 voorlopige cijfers over de regionale economie. Deze cijfers zijn experimenteel en kennen daarom een relatief hoge mate van onzekerheid. De percentages betreffen de economische groei ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaand jaar.


Consumptie vooral gekrompen door sluiting horeca

Consumenten hebben vorig jaar 6,6 procent minder besteed dan in 2019. Dit is de grootste krimp van de consumptie die het CBS ooit heeft gemeten. Consumenten gaven vooral veel minder uit aan horeca, recreatie en cultuur, vervoer en kleding. Aan voedingsmiddelen, woninginrichting en elektrische apparaten hebben ze echter meer besteed dan een jaar eerder.De consumptie door de overheid groeide met 0,2 procent. Vooral de collectieve consumptie (uitgaven aan overheidsdiensten zoals politie, defensie en openbaar bestuur, die niet aan individuele burgers toe te rekenen zijn) lag hoger dan een jaar eerder.

Bregje Kop
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief