Afbeelding
Foto: Peter Stoof

Aan de Keukentafel bij verhuizer Peter Stoof: ‘Ik voel me goed bij een klein bedrijf’

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - Breda is een dynamische stad die bruist van de ondernemers. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met’ gaan we in gesprek met Bredase ondernemers. Deze week: Peter Stoof van de Mannen van Stoof.

Peter, Stoof is een begrip in Breda. Kun je iets vertellen over het familiebedrijf? 

Jazeker, mijn opa en zijn broers zijn van de bekende Stoof Transport. Mijn opa stapte er als eerste uit, en startte Stoof verhuizingen. Mijn vader nam het bedrijf over, en later rolde ook ik daar in. Uiteindelijk is Stoof verhuizingen verkocht, en onderdeel geworden van een ander bedrijf. Dat bestaat nu nog steeds. Mijn bedrijf, De mannen van Stoof, startte ik in 2016.  

Je hebt moeilijke tijden gekend met het bedrijf. Kun je daar wat over vertellen?

Klopt, de eerste keer dat het bedrijf in een lastige fase kwam, was toen ik 27 was. Toen moesten we verschillende vestigingen sluiten. Maar daarna kregen we de stijgende lijn weer te pakken. We zijn toen gestart met dingen ernaast doen, zodat we onze klanten het volledige pakket konden bieden. Zo kwamen er allemaal bedrijfjes bij naast het verhuizen, zoals schoonmaken, schilderen, verbouwen. We waren echt fors aan het investeren, en toen kwam de crisis van 2008. 

We hebben het verhuisbedrijf toen verkocht aan een grote club, met een terugkoopoptie na vijf jaar. Ik ben toen voor de 50 procent bij dat bedrijf gaan werken, en de andere helft van de tijd was ik bezig met al onze andere bedrijfjes. Maar dat is toen niet gelukt. Ik maakte teveel beginnersfouten. Er was teveel wrijving onderling tussen managers. Dus uiteindelijk had ik een faillissement aan mijn broek hangen.

Hoe was die tijd voor je? 

Dat was enorm zwaar. Ook voor mijn gezin. Want met een faillissement heb je altijd schulden. Dat hadden mijn kinderen ook wel door. En mijn vrouw moest ook haar auto inleveren en weer gaan werken. Maar zij is echt altijd achter mij blijven staan. Daar heb ik enorm veel waardering voor. 

Het succes wat ik nu heb, heb ik niet in mijn eentje bereikt. Daar was zij echt belangrijk in.

Hoe zette je de stap om voor jezelf te beginnen?

Na vijf jaar had ik de terugkoopoptie voor het verhuisbedrijf. Ik werkte op dat moment fulltime voor Top Movers, de club die het gekocht had. Het was voor mij financieel niet haalbaar om het bedrijf terug te kopen. Maar op het moment dat ik die wens uitsprak, was het ook niet meer haalbaar om daar te blijven werken. Dat is een beetje als tegen je vrouw zeggen dat je wilt scheiden, maar dan terugkomen omdat je geen ander kan vinden. 

In 2016 ben ik voor mezelf begonnen. Top Movers had me mogen dwingen om een aantal jaar niet meer als verhuizer aan de slag te gaan gezien het concurrentiebeding, maar deed dat niet. Daar ben ik heel dankbaar voor. Want ik ben een verhuizer. Ik kan niks anders. Ook mocht ik de naam Stoof blijven gebruiken. Zo ontstond de Mannen van Stoof. 

Hoe zag die eerste periode eruit?

Ik begon toen echt vanaf 0. Ik had alleen mijn ervaring en de naam. Ik leende bij twee vrienden 10.000 euro voor de kleding, een eerste partij dozen en voor de aanbetaling op mijn eerste vrachtwagentje, en ik ging gewoon aan de slag. Ik was op dat moment 40 en had 3 kinderen, dus dat was best spannend. Maar ik had de mazzel dat ik precies in de juiste tijd begon. Het liep meteen goed. Ik weet nog toen ik mijn eerste 1000 euro had verdiend. Toen heb ik mijn vrouw mee uit lunchen genomen.

Wat voor bedrijf is de Mannen van Stoof nu?
Het is nu een bedrijf met tien mensen, waarbij openheid en transparantie centraal staan. Gas erop, dat is ons motto. Daarbij vinden we ook het sociale aspect heel belangrijk. We zijn gespecialiseerd in particuliere verhuizingen, en daar komt altijd emotie bij kijken. Soms vrolijkheid, maar soms ook verdriet. We hebben een heel mooi team van mensen die dat gevoel ook overbrengen. Daar krijgen we enorm veel positieve reacties op.

Wil je het bedrijf graag laten verder gaan laten groeien?
Nee, momenteel niet. Goed is goed.  Er werken nu 10 mensen, dat kan ik goed behappen. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ga nu niet nog meer mensen aannemen. Daar vind ik mijn handel te gevaarlijk voor. Ik heb echt gekozen voor het specialisme particuliere verhuizingen. Dat is een grillige markt. Dan moet je kosten onder controle houden.

Die nuchterheid heb ik van mijn vader. Hij was jarenlang een succesvolle zakenman en een graag geziene Bredanaar. Hij zat ook in het bestuur van NAC, en werd overal voor gevraagd. Maar hij bleef er altijd nuchter onder. Hij bleef ook altijd tevreden, ook toen het succes wegviel. Er zijn nou eenmaal belangrijkere dingen dan succes. 

Wat bevalt je beter, het familiebedrijf of je eigen bedrijf?
Een familiebedrijf heeft natuurlijk veel voordelen. Zo kom je vaak al op jonge leeftijd op een positie terecht, die je anders niet zomaar zou bereiken. Je krijgt veel kansen. Maar het heeft ook nadelen. Bij een familiebedrijf zit niet ieder jaar een frisse manager met een nieuwe blik op de gang van zaken. Voor mij geeft mijn eigen bedrijf me nu wel het ultieme succesgevoel. Ik heb het niet in mijn schoot geworpen gekregen. Ik heb het echt zelf opgebouwd.

En hoe kijken jouw kinderen ernaar? Gaat het nog een familiebedrijf worden?
Ik denk het niet. Peter heeft cum laude gymnasium gedaan en studeert nu econometrie. En Frederique doet HBO recht. Zij moeten geen verhuizers worden. Bij de jongste kan ik dat nog niet zeggen, maar ik leg daar zeker geen druk op. Het zou altijd mooi zijn als mijn bedrijf blijft bestaan. Maar van mij hoeft dat niet perse met een Stoof te zijn.

Als afronding onze laatste, vaste vraag: Met wie zou je zelf nog wel eens aan de keukentafel willen zitten? 

Dat is mijn vriend Bas. Hij is helaas op veel te jonge leeftijd is overleden. Hij was voor mij een heerlijke, betrouwbare vent waar ik zowel mee kon lachen als over de serieuze dingen in het leven kon praten. Ik mis hem nog steeds heel erg.

Naam:
Peter Stoof

Leeftijd:
47 jaar

Bedrijf:
De mannen van Stoof

Getrouwd:
Met Didi Stoof.

Kinderen:
Drie kinderen. Frederique (20), Peter (19) en Floris (14)
Hobby:
Het klinkt cliché, maar mijn kinderen zijn mijn hobby. Ik geniet er bijvoorbeeld enorm van om langs de lijn te staan bij de voetbal. Verder vind ik koken leuk, en ga ik drie keer per week naar de sportschool. Daarnaast hebben we twee honden, en komt er in de zomer een derde bij.