Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Op de werkvloer bij Kaz en Noa: ‘Vis is een lekker en gezond product’

Door: Yvonne Vermeulen Economie

BREDA - Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Kaz en Noa die werken bij Koman’s Vishandel.

Al meer dan honderd jaar vangt en verhandelt familiebedrijf Koman’s Vishandel diverse vissoorten vanuit de Biesbosch. Het bedrijf is gegroeid tot een internationale vishandel waar vele vissoorten passeren op weg naar horeca, cateringinstellingen, andere vishandels én voor eigen verkoop in de winkel. Medewerkers Kaz en Noa hebben bij Koman hun plek gevonden, ze werken met veel plezier bij het bedrijf.

“Hiervoor werkte ik bij een groothandel, ook al met vis maar bij Koman heb ik echt de kans gekregen om op te klimmen,” vertelt Kaz die begon met vis fileren maar nu bedrijfsleider is. “Orders komen bij ons binnen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Tot vier uur in de middag nemen mijn collega’s en ik de telefoon aan, daarna gebruiken klanten andere kanalen om hun bestellingen te plaatsen. Richting het weekend werkt er een collega die ‘s avonds bestellingen verwerkt op ons kantoor. Zo weten we precies waar er vraag naar is vóór we starten met produceren. De ene klant wil grotere filets dan de andere, maar ook de dikte van de vis is van belang.” De ingekochte vis wordt ‘s nachts bij ons geleverd. “We handelen in allerlei soorten vis. Vanuit heel Europa en Azië komt er zowel wilde vis als kweekvis naar Moerdijk. De laatste jaren is er veel vraag naar vis voor sushi, zoals zalm en tonijn,” zegt Kaz. 

De paling komt bij Koman’s Vishandel levend binnen. Overige vis komt gekoeld zo snel mogelijk naar Moerdijk toe. “We vervoeren de paling met speciale tankwagens. Om de paling in leven te houden voegen we zuurstof toe aan het water. In Moerdijk hebben we leefbakken om de paling levend te houden. We verwerken alles sowieso binnen enkele dagen,” legt Noa uit. De eerste sortering op maat vindt hier plaats, daarna bekijkt tijdens het schoonmaken per paling in welke categorie de vis valt qua gewicht.


Noa begon bij Koman als stagiair, hij ging zijn droom achterna om vrachtwagenchauffeur te worden. “Dat rijbewijs heb ik inmiddels gehaald. Maar omdat ik met een tankwagen rij ben ik niet alleen chauffeur maar ook bezig met de zorg voor de paling. Inmiddels heb ik veel geleerd over deze vis, ik kan ze laden en lossen en zorg ervoor dat de leefbakken schoon zijn.”

Noa lost een container paling. Daarna gaan deze in een machine om het slijm te verwijderen. “ik maak de paling schoon, zowel machinaal als met de hand. Daarna is de vraag wat er mee gaat gebeuren. De paling wordt zowel levend als schoongemaakt besteld. Tevens wordt er een gedeelte van gerookt en gefileerd en verwerkt tot heerlijke palingfilet. “Paling is een bewerkelijk product, er zijn veel stappen tussen vangst en consumptie. Dat weten mensen vaak niet,” vult Kaz aan. 

Het contact met klanten en leveranciers vinden de twee bijzonder. Kaz: Sommige klanten kopen hun vis al heel lang bij Koman en natuurlijk waarderen we die klanten. Wat ik ook bijzonder vind: We hebben klanten met een Michelin ster en dat zegt iets over de kwaliteit van onze vis.” Ook met de leveranciers heeft het bedrijf lange samenwerkingsbanden. Noa: “Als ik bij vissers langs ga dan zijn dat soms hele jonge gasten. Maar de vaders van de vissers willen altijd nog graag weten hoe het met de familie Koman gaat. Dat zegt iets over de banden met ons bedrijf.” Noa haalt de vis niet alleen in Nederland maar in heel Europa op. “Soms rij ik in een kleinere bus, maar meestal op de vrachtwagen. België, Frankrijk, Engeland, Denemarken, het is maar net waar ik de paling moet ophalen of afleveren.”

Op de vraag of Noa ook al een viseter was voor hij bij Koman werkte zegt hij bescheiden: “Ik eet nu wel vaker vis dan eerst.” Kaz vult aan: “Vis is een lekker en gezond product. Als medewerker moet je zelf ook weten wat je verkoopt, dat is belangrijk voor onze klanten.” Broers Jaco en Niels Koman zijn inmiddels de vierde generatie die het bedrijf runnen. Jaco vist zelf nog in de Biesbosch, zo blijft het bedrijf dicht bij de oorsprong. “Er wordt vooral gevist op snoekbaars, dat is een vis die het goed doet in de handel en de horeca,” zegt Kaz. Noa lijkt leergierig genoeg om ook over de visvangst alles te leren. “Het is ontzettend mooi om de hele route van vis naar bord te volgen.”

Naam: Noa van Voorthuisen (22)
Woonplaats: ‘s Gravendeel
Functie: Algemeen medewerker
Opleiding: Chauffeur wegtransport

Naam: Kaz ter Horst (29)
Woonplaats: Rotterdam
Functie: Bedrijfsleider
Opleiding: Vakopleiding visspecialist,
haccp-certificaten behaald