'Push is minder bescheiden geworden'

Hockey

BREDA - In het seizoen dat Push 75 jaar bestaat, is er voor de club van alles te vieren. Arjen van Dun kent Push als geen ander. Sinds hij in 1972 lid werd heeft hij zowat alle geledingen van de hockeyclub aan de Heerbaan doorlopen. Anno 2009 is hij spelend coach van Veteranen A, het team dat afgelopen seizoen wederom landskampioen werd.

Van Dun, in het dagelijks leven commercieel manager bij assurantiebemiddelingsbedrijf Benevia, speelt inmiddels vier jaar bij Veteranen A. “Nou ja, de laatste twee jaar speel ik wat minder en coach ik meer. Dit komt door een hardnekkige blessure. Voor ik bij dit team ging spelen heb ik tien jaar niet gehockeyd. Maar daarvoor maakte ik dertien jaar deel uit van Heren 1. Verder heb ik me ook buiten het hockey voor de vereniging nuttig gemaakt. Ruim drie jaar zat ik in het bestuur als vice-voorzitter en heb ik de portefeuilles horeca- en accommodatie en commerciële zaken onder mijn hoede gehad. Nu ben ik alleen nog maar actief voor de businessclub van Push”.

Veteranen A speelt hoofdklasse en is grotendeels samengesteld uit voormalige Heren 1 en 2 spelers. Ze zijn zeer succesvol. De laatste vier jaar streed het team iedere keer om het landskampioenschap. Twee keer haalden ze de kampioenschaal naar Breda. “Veteranen A is een echt Push-team: een homogene groep, waarbij iedereen graag wil presteren. Niemand voelt zich de vedette. We trainen op donderdag met na afloop een biertje voor de gezelligheid. We zijn een collectief zonder poeha en daarmee kun je ver komen. Bovendien zijn we maten onder elkaar. Allemaal oude Push-leden, die na elders gestudeerd en gewoond te hebben weer zijn teruggekeerd naar de Heerbaan”.

Profesionalisering
Gevraagd naar de specifieke kenmerken van de groen/blauwe hockeyclub, zegt Van Dun zonder aarzelen: “Push is een echte familieclub. De zaken zijn er goed geregeld. In het verleden was Push vaak te bescheiden. Als we naar het westen moesten, lieten we ons te makkelijk aftroeven. Dit is nu niet meer zo. Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw is tegelijk met een enorme ledengroei de professionalisering binnen de club in gang gezet. De kwaliteit van het bestuur en de vrijwilligers werd beter. Vroeger verloren we, door een gebrek aan goede organisatie, ook wel eens talenten aan andere clubs. In al die jaren is er veel veranderd. Nu hebben spelers uit Heren 1 en Dames 1, die buiten Breda werken of studeren, de beschikking over een gesponsorde auto. Jaren geleden hadden we natuurlijk ook talenten, die buiten de stad woonden. Zo haalde ik, toen ik nog in Gouda werkte, altijd drie studenten uit Rotterdam op en bracht ze naar de training bij Push. Na afloop van de training reed ik ze weer naar Rotterdam en bleef dan in hun studentenhuis slapen en ging de volgende dag door naar m’n werk."

Maar niet alles moet worden opgehangen aan het tophockey, stelt de 'veteraan'. "Ook de breedteteams zijn belangrijk. Wel vind ik dat tophockey als katalysator gezien mag worden voor het recreatieve hockey. Goed presterende top-teams trekken grote sponsors aan en bieden de club aantrekkingskracht, wat ook de breedtesport weer profijt oplevert”.

Concurrentie
“Dit seizoen gaat Veteranen A het zwaar krijgen in de competitie. In onze poule zitten vier sterke ploegen, waaronder nieuwkomers MOP en Oranje-Zwart. In ons team ligt de gemiddelde leeftijd rond de 44 jaar en dat is wel oud om in de hoofdklasse mee te kunnen. Hierbij missen we ook onze bevlogen teamgenoot Willem Burger. Hij overleed afgelopen juni aan de gevolgen van de ziekte kanker. In mei, tijdens de laatste competitiewedstrijd, speelde Willem nog mee en zette als klap op de vuurpijl drie doelpunten op zijn naam. Als team zijn we door de ziekte en dood van Willem nog hechter geworden. We hebben het samen beleefd."