Heren Push kweken snor voor goed doel

  Hockey

BREDA - Het herenteam van de Bredase hockeyvereniging Push geeft de hele maand november de baardharen de gelegenheid te groeien, zonder tussenkomst van een scheerapparaat. Met snorren en baarden willen zij aandacht vragen en geld inzamelen voor de strijd tegen prostaatkanker.


Bij Push spelen drie Australische hockeyers en met hen kwam het idee voor de ‘Movember’ actie over waaien uit Down Under. “In Nederland begint het een beetje te lopen, maar nog niet zoals in Australië, want daar lopen zelfs de premier en nieuwslezers met een snor. Nu heeft ons hele team in meer of mindere mate een snor”, zegt Pushspeler Jeroen Verheem.

Volgens Verheem, die inmiddels in het bezit is van de bijnaam Wolverine, zijn de reacties in zijn omgeving erg positief. Op zijn werk is er zelfs een website opgezet over de actie van Verheem en Push. Daarop wordt de voortgang met foto's bijgehouden.

“Sommige mensen reageren verbaasd op de baardgroei, maar na uitleg vindt iedereen het een mooie statement. Mijn vriendin is geen fan. Ze is niet blij met de bijverschijnselen, maar het is allemaal voor het goede doel.”

Het verhaal luidt dat het idee voor Movember ontstond in 2003 toen een paar mannen een biertje dronken in een bar in Melbourne. Geïnspireerd door de gezondheidsbeweging onder vrouwen kwamen ze tot de conclusie dat mannen nooit actief opkomen voor hun gezondheid.

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend snorrenevenement en daarmee uithangbord voor de gezondheid van de man. Deden er in het eerste jaar 30 Australische mannen mee, er zijn inmiddels 173.000 snordragers wereldwijd die geld ophalen voor het goede doel: de strijd tegen prostaatkanker.

Tot een december hebben de snorren de kans door te groeien. Dan wordt een afsluitend ‘snorrenfeest gegeven’ en de opbrengst geteld. Verheem: “De actie moet ook ludiek worden afgesloten, misschien dat degene met de grootste snor hem nog een maan langer moet laten staan.”