‘Ik wil Londen 2012 halen, maar Rio 2016 is ook leuk’

  Hockey

BREDA - Na het mislopen van een plaats in de hoofdklasse vorig seizoen, zijn de dames van Push dit seizoen opnieuw hard op weg een plek in de hoogste hockeydivisie te bemachtigen. Negen duels leverden zeven winstpartijen en twee gelijke spelen op. BredaVandaag.nl volgt het succes van Push dames 1 op de voet en sprak met het jonge talent Hannah Lemmens.


Hannah Lemmens is zo ongeveer met een hockeystick in haar handen geboren. De 18-jarige Push-speelster is al vanaf haar vijfde bezig met de sport, waarvan de laatste twee jaren in Breda. Daarvoor speelde Lemmens jarenlang bij Were Di uit Tilburg. “Het was dichtbij en mijn ouders speelden er ook.”

De talentvolle Lemmens werd na een duel met Push benaderd door oud-coach Raoul Ehren: “Ik had veel aanbiedingen en zou eerst naar Forward gaan, maar die speelden niet mijn spelletje, te defensief. Ook is de jeugd van Push beter en zijn ze hier niet afhankelijk van mensen van buitenaf.”

Ondanks dat al haar vriendinnen bij Were Di hockeyden, koos Lemmens toch voor de topsport. “Als ik me niet meer ontwikkel dan moet ik weg, dacht ik.” De zelfbewuste speelster wist wat die keuze van haar vroeg. “Je moet er een hoop dingen voor opgeven. Het is allemaal iets serieuzer. Zo kan ik niet elke week uitgaan zoals mijn vrienden.”

Toch pakte de keuze goed uit, want met de ontwikkeling van de aanvalster zit het nog altijd goed. Nadat ze al vanaf haar dertiende bij Oranje zat - het zogenaamde Nederlands B-elftal - speelt Lemmens nu ook bij de selectie van Jong-Oranje. “Maar 24 november is de tweede selectietraining, en dan gaan er mensen afvallen. Altijd bij Oranje gezeten hebben, is geen garantie”, klinkt het direct weer realistisch.

Ook Push draagt enorm bij aan haar ontwikkeling. De hectische play-offs hebben het team veel ervaring gebracht en dat is met het oog op de doelstelling maar goed ook. Stond Lemmens vorig jaar nog ontredderd op het veld van Oranje-Zwart nadat directe plaatsing naar de hoofdklasse werd misgelopen, na amper een halve competitie vertelt ze strijdbaar dat het dit jaar alsnog moet lukken. “Het doel is gewoon promoveren. Met minder zijn we niet blij. En nee, het geeft geen extra druk. We willen gewoon alle wedstrijden winnen.”

Haar ambities kennen geen grenzen. Naast de hoofdklasse en het Nederlands Elftal droomt de speelster hardop over de Olympische Spelen. “Ik had een deal met mijn vader om Londen 2012 te halen, maar Rio 2016 is ook leuk en misschien wat realistischer.” Het zijn dromen die nog weleens waargemaakt zouden kunnen worden. Eerder al won de jongeling twee Europese Kampioenschappen.

“Het Nederlands Elftal is altijd een hele goede drive geweest. Dat pakje aan, de erkenning dat je ergens goed in bent”, spreekt Lemmens over het speciale gevoel. Dan wordt de Push-aanvalster plots weggekaapt door haar collega Saskia Gooskens. Ze moet even meekijken naar beelden van een strafcorner. “Dat hoort er ook bij he”, zegt ze lachend.

“Varianten”, vertelt ze teruggekomen. Gevraagd naar haar idolen vertelt ze best bewondering te hebben voor hockeysters als Fatima Moreira de Melo. “Maar ik wil niet een tweede Fatima worden, ik wil de eerste Hannah Lemmens worden”, besluit ze voordat het team aan de lasagne gaat. “Na de training eten we meestal samen. Twee speelsters koken dan voor de selectie, heerlijk!”