‘Ik wil voor het EK Zaalhockey optimaal fit zijn’

  Hockey

BREDA – Claire Hendriks (29) is sinds twee jaar moeder en keept bij Dames 1 van Push en in de zaal bij Klein Zwitserland in Den Haag. Van 22 tot 24 januari komt ze als keepster uit voor het Nederlands Damesteam in Duisberg bij het EK Zaalhockey. “Ik train nu hele dagen, dat is niet jarenlang vol te houden. Maar voor het EK wil ik gewoon optimaal fit zijn."


Hoe combineer je het moederschap met het spelen bij het Nederlands Damesteam Zaalhockey?
“Op de momenten dat ik niet hoef te trainen, ben ik thuis om te koken en te wassen. En natuurlijk om mijn zoontje Max (2) te zien. Mijn vriend doet nu het huishouden, omdat ik heel veel moet trainen. Negen keer per week heb ik een training, dat is puur voorbereiding op het EK."

"Zaalhockey is van november tot januari, dus in die tijd ben ik heel druk. Ik werk nu ook een maand niet, omdat het niet te combineren is met hockey op dit moment. Als ik met Push train, dan is dat op het veld. Het zijn vier trainingen in de week en 1 wedstrijd in het weekend. Dus dat valt prima te combineren. Maar op dit moment doe ik ook even niks bij Push, dat komt over een paar weken weer.”

Hoe bereid je je voor op het EK Zaalhockey?
“We trainen dus negen keer per week, en we moeten thuis looptrainingen doen om helemaal fit te blijven. Daarnaast hebben we veel tegen mannenteams gespeeld. Aan het niveau van damesteams trekken we ons namelijk niet op. Ook hebben we veel tegen Duitsers gespeeld. In Duitsland is het zaalhockey erg populair, dus zo kunnen we ons goed voorbereiden. Ook moeten we op onze voeding letten. Af en toe een frietje mag heus wel, maar het overgrote deel moet wel gezond zijn. En vitaminepillen slikken, zodat we niet ziek worden.”

Je hockeyde eerst alleen bij Push, hoe ben je bij het Nederlands Damesteam terecht gekomen?
“Vanaf mijn 15e hockeyde ik al bij Dames 1 van Push, en drie jaar geleden kwam Herman Kruis,toen bondscoach van de Velddames, met het idee om een selectie voor de zaal op te stellen. Ik heb aan de selecties daarvoor meegedaan en dat is uiteindelijk gelukt. Ik heb wel heel lang 5e keepster gestaan, maar tijdens het WK in 2007 mocht ik als 1e keepster uitkomen. Dat was heel gaaf. Helemaal omdat we toen wereldkampioen werden.”

Is hockey belangrijk voor je?
“Toen ik zwanger was, had ik eigenlijk al een beetje afscheid van het hockeyen genomen. Maar toen Max geboren werd, begon het toch wel weer te kriebelen. Ik had het niet helemaal afgesloten, en ik miste het hockeyen. Dus toen ben ik weer begonnen, en ik vind het echt een leuke teamsport. Hockey is toch een groot deel van mijn leven.”

De eerste wedstrijd die Claire Hendriks met haar team in Duisberg speelt, is vrijdag 22 januari tegen Polen.