Bondscoach Kruis: 'Trots op samenwerking'

  Hockey

BREDA – De Nederlandse hockeydames sleepten zaterdag de Europese titel binnen, nadat ze in een zinderende wedstrijd de Duitsers versloegen met 3-2. Bavelnaar Herman Kruis is bondcoach bij de vrouwen. “Er valt nog wel wat te verbeteren.”


Na de plichtplegingen van de finale werd de speelsterploeg ontvangen door prins Willem-Alexander en prinses Maxima. “Een paar speelsters hebben nog gehockeyd met de prinsesjes. Maar ze waren allemaal even trots, dat het prinselijk paar er was. Ze weten dat hij een grote supporter is,” aldus Kruis. Na de ontvangst in de Rabo-tent en een terugkeer in het hotel, mochten de dames het goed gaan vieren. “Maar ze stonden de volgende ochtend allemaal weer op het veld.”

De sleutel van het succes ligt volgens de bondcoach in de passie en de strijd die in het hele team heerst. “Er is ook heel veel sfeer. De staf en de spelers zijn één geheel geworden. Je spreekt met elkaar af welke weg je moet gaan lopen. Die keuze maak je met elkaar en stel je eventueel bij met elkaar. We zijn heel trots op de nauwe samenwerking.”

Kruis ‘erfde’ de restanten van de gouden olympische ploeg. Ervaren speelsters waren er uitgestapt en de gemiddelde leeftijd van het elftal was gedaald. “Na het formeren van de spelersgroep zijn we op trainingskamp gegaan in de Verenigde Staten. Daar hebben we Janneke Schopman aangewezen als aanvoerster en een aantal wedstrijden gespeeld.”

Na de trainingskampen stonde de Champions Trophy op de lijst. Daar werden de Oranje-dames uitgeschakeld door Australië. “We wisten dat er nog puntjes op de 'i' gezet moesten worden. Maar we hadden al een route uitgestippeld naar ons ultieme doel: het EK,” zegt Kruis

Ondanks de winst is er weinig tijd om te rusten. “Deze week staan de evaluaties alweer op de rol. In 2010 is er het WK, maar je kijkt toch al wel naar de Olympische Spelen van 2012. Daar wil je een topteam hebben. Er komen ook alweer een paar meisjes van Jong Oranje aan en je moet kijken wie wilt toevoegen zodat je het beste hebt.”

Zelf ziet Kruis nog wel wat punten die kunnen worden verbeterd. “Wij kunnen nog 20 procent meer uit het spel halen. De dames weten dat ook wel en ze willen dat graag doorgeven. Er zit genoeg kwaliteit in de groep.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief