http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-08-19/marokkaanse-hockeysterren-opleiding
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-08-19/marokkaanse-hockeysterren-opleiding

Bredase keeper komt uit voor Marokkaans hockeyelftal

  Hockey

BREDA - Marokko wil een nationaal hockeyteam. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft de Marokkaanse Hockey Bond de hulp ingeroepen van Nederland, waar de kennis over de sport groter is dan in Marokko. Kai Zaoui uit Breda is keeper van het elftal. “Tachtig procent van de jongens heeft nooit eerder een stick vastgehouden.”


Zaoui behoort niet tot die tachtig procent. Hij heeft vijfentwintig jaar hockey-ervaring en werd in eerste instantie gevraagd om de jongens van 'Hockey Maroc' in Amsterdam te komen trainen. “Ik begin toch zelf als keeper en jongens die interesse hebben in het keepen, ga ik begeleiden.”

Trainer Jaap Suyk werd in maart benaderd door de Marokkaanse Hockey Bond. Samen met Zaoui is hij op zoek gegaan naar potentiële hockeysterren. “We zijn scholen afgegaan om Marokkaanse jongens te vinden die interesse hadden in de sport. Dat viel niet mee, want hockey is niet gerelateerd aan de Marokkaanse bevolkingsgroep.”

Uiteindelijk trok het vooruitzicht om uit te komen voor je land van herkomst genoeg jongens over de streep. “Er kwamen bijna veertig aanmeldingen binnen. Uit die aanmeldingen hebben we een selectie gemaakt van achttien spelers. Tachtig procent daarvan had nooit eerder een stick in hun handen gehad.”

Ondanks het gebrek aan ervaring van de spelers, heeft Zaoui grote plannen. “We willen volgend jaar op de Afrikaanse Spelen in Mozambique spelen.” Het multi-sportevenement zou een goede voorbereiding zijn voor de Olympische Spelen. “De Spelen van 2012 zijn te snel, dat is niet realistisch. Het zou natuurlijk mooi zijn als we daar ooit kunnen staan.”

Deelnemen aan de Afrikaanse Spelen is volgens de keeper wel een realistisch doel. “We trainen vijf ochtenden per week en de jongens pakken alles veel sneller op dan verwacht. Als we veel oefenwedstrijden spelen, moet het lukken.”

Om die doelen te bereiken, heeft de Hockey Academy wel sponsoren nodig. Momenteel is Zaoui druk op zoek. “We hebben een sponsor in Amsterdam die de sticks levert, maar we hebben natuurlijk meer nodig. Zo moeten de andere materialen betaald worden, net als de eventuele reiskosten.” Subsidie krijgt de Academy niet. “We willen het op eigen kracht doen en steun vinden van bedrijven die echt in het initiatief geloven.”