‘Na de 0-1 was het een grote chaos’

  NAC

BREDA – NAC-aanvoerder Rob Penders had geen verklaring voor de slechte thuiswedstrijd tegen Willem II. “Misschien was het een beetje de verdienste van Willem II, maar we hebben het vooral zelf laten liggen.”


Penders, hinkend vanwege een blaar op zijn voet, baalde stevig. “Dit is teleurstellend na de goede wedstrijd in Alkmaar. We hadden alle controle en geven denk ik in de eerste helft geen kans weg. Zelf hebben we veel balbezit, creëren kansen. Die bal van Lurling die er niet in gaat, die kopbal van mij die er eigenlijk in moet. Na rust krijgt Mtiliga nog een honderd procent kans.”

Daarna ging het mis. “Krijgen zij een paar corners, en valt die goal. Na de 0-1 was het een grote chaos. Wij mogen nooit zover terugvallen, na een eerste helft die ruim voldoende was.”
Ook trainer Robert Maaskant had geen simpele verklaring voor de nederlaag. “We hebben een wedstrijd verloren, waar we allang voor hadden moeten staan.”
Volgens de NAC-coach gaf de wissel van Jonker, waarbij verdediger Janse gewisseld werd voor de aanvallend ingestelde Deul, niet de doorslag. “Iedereen heeft het nu over die tweede helft, maar ik vond dat we goed uit de kleedkamer kwamen. Die twee goals kwamen uit het niets. Bij de 1-0 kwam de voorzet ongeveer vanaf de zijlijn.”

Maaskant had wel een verklaring voor de mindere tweede helft. “Wij hadden vandaag teveel jongens die onder hun niveau speelden. Ook was het een aderlating dat we Stam hebben laten gaan. Na tien weken voorbereiding speelden we nu in een opstelling waarin we nog nooit hebben gespeeld. Dat was ook wennen.”
Volgens Penders zal dat best mee hebben gespeeld, maar gaf de afwezigheid van de naar Twente vertrokken middenvelder niet de doorslag. “Dat had de eerste helft dan ook te merken moeten zijn.”

Na de penalty en de 0-2 schakelde NAC over op opportunistisch voetbal. Dat leek te snel. Penders: “Er ontstond inderdaad veel ruimte tussen de achterhoede en het middenveld, waardoor ik af en toe de bal moest opbrengen. Misschien hadden we langer rustig moeten blijven voetballen.”