NAC laat zich na rust afbluffen

BREDA – Na een sterke eerste helft leek het een kwestie van tijd voordat NAC Willem II het laatste zetje zou geven. Leek. Want na rust was alles anders, en had een zwak NAC niks in te brengen tegen de bezoekers. 1-3 was het gevolg.

Het was een onverwachte wending tijdens deze burenruzie. Willem II bakte er in de eerste helft niks van. De Tilburgers lieten geen enkele fatsoenlijke aanval zien, en leken het tegen Ajax opgedane zelfvertrouwen helemaal kwijt. Tekenend was de kans voor NAC in de vijfde minuut. Aerts dacht de bal rustig in het spel te kunnen brengen na een onderschepping. Dat mislukte geheel. De doelman bezorgde de bal bij Amoah, die niet aarzelde. Zijn schot werd door Aerts uit de rechterbovenhoek getikt.

Willem II leunde in de eerste helft achterover, en kon geen uitgespeelde aanval tegen het Bredase aanvalsgeweld stellen. De ploeg van Jonker zocht het antwoord op het felle spel in het fysieke. Vooral Kargbo liet zich zien. Het leverde hem een gele kaart op. Net als trouwens voor Lurling, die wat later in de eerste helft revanche nam op de Willem II’er.

NAC had het aan zichzelf te wijten dat het bij rust niet op voorsprong stond. Een paar keer voerde het aanvallen te ver door en eindigde het gebrei hoogstens in een hoekschop. Stond tegenover dat ook een kopbal van Penders uit een hoekschop van de lijn werd gehaald. Ook een schot van Lurling vijf minuten voor rust tikte Aerts nog maar net naast.

Voor de omzetting Janse (rechtsback) voor Deul, aanvaller, bij Willem II in de rust leek NAC geen goede oplossing te kunnen vinden. Al had het meteen na rust toch nog op voorsprong kunnen komen. Amaoh die goed doorging, speelde de bal op Reuser, die Mtiliga een vrije kopkans gunde. De verdediger schrok daar zo van dat hij hem slapjes naast kopte. Het was het moment voor de 1-0.

Maar als je hem dan zelf niet maakt... Balverlies van Amoah 12 minuten na rust leidde de 0-1 in. Op het middenveld verloor de spits de bal, waarna Demouge een niet te missen kopkans werd gegund. Vervolgens ging het lopen bij de bezoekers. NAC verloor de grip op het middenveld op haast onverklaarbare wijze. Van der Leegte en Reuser konden hun felheid en goede spel van de eerste drie kwartier niet meer laten zien.
De 0-2 was een knullig voorbeeld van een falend NAC. Een overtreding van een afgetroefde rechtsback Féher op Boutahar in de zestien werd bestraft met een penalty, zodat Demouge tien minuten na zijn eerste de 0-2 kon maken.
De 0-3 van Muhamadu na een scrimmage voor de goal van Ten Rouwelaar was voor de statistieken. Net als de 1-3 van Amoah kort voor het eind van de wedstrijd.

NAC gaf zo de punten aan de tegenstander in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Een teleurstelling na een overtuigende start in Alkmaar twee weken eerder. Het was de eerste overwinning van Willem II in Breda sinds 24 april 2005. Toen werd het 1-2 .