Pers unaniem: NAC wint verdiend

NAC

BREDA - NAC heeft zich in elk geval voor een week aan kop van de eredivisie genesteld. Tot groot genot van iedere fan met een geel-zwart hart. Wat vinden de andere media van de prestaties van NAC? Een overzicht.

>> Superieur NAC wijst PSV terug

De Volkskrant verslaat de wedstrijd NAC-PSV onder de kop Machtsgreep verrast spelers NAC niet. Verslaggever Charles Bromet laat de altijd nuchtere Ten Rouwelaar aan het woord. “Ik vind het niet moeilijk te bevatten dat we nu koploper zijn. Elke ploeg vindt het klote om naar Breda toe te komen, ook PSV. Dat wisten wij en daarvan hebben we gebruik gemaakt”, aldus de doelman in De Volkskrant.

Bromet constateert dat NAC won omdat de geel-zwarten meer wil om te winnen toonden dan de PSV’ers. Bromet schrijft: “‘Wij gaan niet opzij’, nog altijd een van de klassieke meezingers in het Rat Verlegh stadion, is NAC dan ook op het lijf geschreven.” Verder legt de Volkskrant de nadruk op het matig spelende PSV. Het is een elftal zonder smoel, aldus de krant. Dat komt door Stevens, die maar blijft schuiven met spelers.

De Telegraaf houdt het op haar website feitelijk. Eigen goal Simons nekt PSV tegen NAC kopt de grootste krant van Nederland. In het verslag wijst de Telegraaf er fijntjes op dat de mopperaars over het vertrek van Brandts zich niet meer laten horen. Want, zo schrijft de krant ‘het veldspel [is] aantrekkelijker om naar te kijken dan vorig seizoen, toen NAC leunde op een sterke defensie.’

Het AD kopt NAC geniet, voor zolang ’t duurt. Ook deze krant spreekt bij monde van verslaggever Peter van Duyl over een verdiende zege. “Heel Breda werd gisteren wakker in een roes van gelukzaligheid en trots”, zo constateert de krant, die aanhaalt dat het voor het eerst sinds de invoering van de eredivisie is dat NAC de ranglijst serieus aanvoerde. Het was volgens Van Duyl een avond vol symboliek, refererend aan het afscheid van Brandts en de prestatie die Maaskant nu levert. “Vooralsnog heeft die wissel het beoogde effect. NAC pakt de punten nog net zo makkelijk als in de eerste helft van dit kalenderjaar én het oogst steeds meer lof voor zijn manier van voetballen”, schrijft AD Sportwereld, dat ook wijst op het succes van Amoah. “Het risico bestaat dat NAC straks het slachtoffer wordt van zijn eigen succes. De marktwaarde van topscorer Matthew Amoah (negen goals in zes wedstrijden) stijgt met de week .”

Trouw richt vooral op de wanprestatie van PSV. Nieuwelingen kunnen PSV niet opkrikken stelt de krant. “De kampioen, krachteloos en offensief (weer eens) onmachtig, leed zaterdagavond zijn tweede competitienederlaag (2-1) in Breda, waar NAC zich door zijn toch al enthousiaste aanhang als de nieuwe koploper kon laten fêteren”, schrijft de kwaliteitskrant. Die constateert verder dat het verlies geen incident was. “Ook tegen nietige opponenten als Volendam en Sparta (beide malen 1-0) en in iets mindere mate De Graafschap (3-0) was PSV al schraal en weinig doortastend voor de dag gekomen.”
Over de prestatie van NAC verder geen letter.

NRC kopt Voor het eerst nummer één: NAC Breda. Verslaggever Michiel Dekker schrijft eveneens over het succes van Amoah en het vorig seizoen onbegrepen afscheid van Ernie Brandts. “De ploeg van Maaskant moet het met al negen tegendoelpunten niet meer hebben van de verdediging die Brandts smeedde, maar heeft met SC Heerenveen wel het hoogste aantal treffers – zestien – gemaakt”, schrijft Dekker. De krant complimenteert Amoah voor de manier waarop hij speelt en zich uit de naad werkt voor het elftal. “Daardoor krijgen middenvelders als Martijn Reuser en Kees Kwakman meer vrijheid en komen medeaanvallers als Anthony Lurling en Ellery Caïro vaker in kansrijke positie.”

Ook BN/DeStem kopt NAC nummer één van Nederland . De club staat volgens verslaggever Dennis van Bergen terecht bovenaan. “ Het voetbalgekke Breda beleeft onwerkelijke tijden met zijn eigenaardige volksclub. Maar om nu te zeggen dat de Yellow Army ten onrechte zo hoog staat: nee. Puur kijkend naar de gespeelde duels heeft NAC gekregen wat het verdiende.”

Van Bergen wijst erop dat NAC goed is zijn manschappen zit. “Ellery Cairo bewees een goede aanwinst te zijn, nu hij afgetraind is. De vervanger van Joonas Kolkka speelde zaterdagavond een prima partij.” ‘Strijdend en vol passie bleven de Bredanaars tamelijk simpel op de been’, zo schrijft de krant voor West-Brabant.