NAC weet weer waar het staat

  NAC

BREDA – Een week van de waarheid is misschien een te zware omschrijving. Zeker is wel dat NAC na de duels tegen FC Utrecht en FC Twente weer zakt naar de plaats waar het ook volgens eigen lezing thuishoort: de bovenkant van de middenmoot. NAC verloor woensdag van Twente na een doelpunt van Braafheid in de achtste minuut.
>> NAC komt gehavend uit de strijd


De Bredanaars hadden het op een woensdagavondje NAC lastig tegen Twente. En dat lag niet alleen aan de kracht van Twente. De thuisclub maakte het zichzelf meerdere malen lastig.

De eerste keer was het pure pech. Martijn Reuser ging al in de achtste minuut geblesseerd van het veld. De middenvelder liep een blessure op aan zijn schouder en is waarschijnlijk twee tot drie maanden uitgeschakeld. Het maakte dat Maaskant moest schakelen. Elshot was zijn vervanger, waardoor Féher opschoof naar zijn oude vertrouwde plek op het middenveld.

De tweede keer was een onbegrijpelijk misverstand. Braafheid gaf vanaf links laag voor en de bal hobbelde zonder dat iemand hem nog aanraakte zomaar in de verre hoek achter Ten Rouwelaar. Dat was in de twaalfde minuut.

NAC speelde daarna vooral tegen zichzelf. Door de achterstand leunde Twente slim achterover en liet het NAC het spel maken. Dat bleek lastig tegen de Enschedeërs, die vlot combineerden en daardoor de Bredanaars achter de feiten aan lieten lopen.

En toen de wedstrijd al gespeeld was, kon tot overmaat van ramp Anthony Lurling zich in de negentigste minuut niet beheersen. De aanvaller liet zich in de zestien meter gaan bij een vrije trap. In afwachting van de bal sloeg Lurling zijn tegenstander Wellenberg vol in de maag. Zijn beloning: rood van Wiedemeijer en waarschijnlijk een fikse schorsing.

De Bredanaars kregen wel kansen tegen Twente. In de eerste helft bezorgde Lurling de bal uit een vrije trap op het hoofd van een geheel vrijstaande Penders. Die maakte een prachtige zweefduik, maar zag zijn kopbal net naast de goal zeilen. Even daarvoor zette Amoah Feher met een kopbal vrij in de zestien. De Hongaar week teveel uit naar links en schoot vervolgens hoog over.

In de tweede helft verving De Graaf Feher op het middenveld. NAC zocht naar een doelpunt, maar kon geen gaatje in de Twentse muur vinden. In de zeventigste minuut schoot Amoah van 18 meter, maar zijn bal vloog een metertje naast. Ook in de slotfase was NAC nog dichtbij de gelijkmaker. Penders ging in de 89e minuut de zestien in. Hij passeerde zijn tegenstander, maar trok de bal te ver naar achteren, over het hoofd van Amoah.

Na woensdag (FC Twente) en afgelopen zondag (FC Utrecht) heeft NAC een puntje. Zaterdag komt FC Groningen op bezoek. En speelt NAC zonder Reuser en zonder de ongetwijfeld geschorste Lurling.