Rampavond NAC in Amsterdam

AMSTERDAM - Een 3-0 nederlaag, twee blessures, één rode kaart en drie gele; dat is de score van negentig minuten voetbal in Amsterdam.

Alsof de ziekenboeg met Reuser, Amoah, Elshot en Penders van NAC nog niet groot genoeg was, kwamen Loran (kuitblessure) en Van der Leegte (spierverrekking) daar vrijdagavond nog bij. Tel daar een schorsing van Kwakman bij op en een goed verstaander weet dat NAC-trainer Maaskant voor de volgende wedstrijd tegen Vitesse flink moet knutselen aan zijn ideale elf.

Eén helft kon NAC het tempo van Ajax redelijk bijbenen. De spreekwoordelijke dreun kwam in de 54e minuut toen Kees Kwakman zijn tweede gele kaart kreeg na een overtreding op Siem de Jong. De Bredanaars kregen een penalty tegen en moesten met tien man verder. Suarez benutte de strafschop, waarmee hij de Amsterdammers op een 2-0-voorsprong zette.

De Uruguayaan was de grote plaaggeest voor de NAC-verdediging. Niet alleen had hij een belangrijk aandeel in het eerste doelpunt, hij kreeg ook zelf zeker drie à vier kansen. Rechtstreekse tegenstander Mtiliga had het zwaar tegen Suarez en had enkele overtredingen en een gele kaart nodig om de rechterspits van Ajax in bedwang te houden. Wat overigens lang niet altijd lukte. De Bredanaars mochten dan ook niet klagen over de 1-0-ruststand

Niet dat NAC totaal kansloos was. De elf van Maaskant deden de eerste twintig minuten weinig onder voor de Amsterdammers. De eerste goede mogelijkheid kwam zelfs voor rekening van de Bredanaars. Kolkka schrok er echter zelf van en kwam niet verder dan een zwak hakballetje dat gemakkelijk in de handen van Ajax-doelman Vermeer belandde.

De Amsterdammers wisten het net wel te vinden. In de 27e minuut maakte de tot dan toe onzichtbare Cvitanich de 1-0. Suarez won een duel van Mtiliga en legde de bal terug op de Argentijn die met een schuiver in de verre hoek Ten Rouwelaar passeerde. De ongeveer driehonderd meegereisde NAC-supporters zagen dat Rasmus Lindgren in de 61e minuut met een knal van afstand de wedstrijd naar zijn eindstand schoot.

Toch viel er nog wel iets positiefs te melden over vrijdagavond. De van een kwetsuur terugkerende Cairo speelde een uur mee en Penders was weer bij de selectie. Dat lijkt echter niet genoeg. Als NAC nog puntjes wil sprokkelen vóór de winterstop moeten méér vaste waarden zich snel beter melden bij Maaskant. Als dat niet gebeurt, lijkt de januari-pauze niet snel genoeg te kunnen komen voor de Bredanaars.