Analyse: NAC presteert naar behoren

  NAC

BREDA - Twee keer kreeg NAC de afgelopen weken een 4-0-nederlaag aan de broek. Sparta uit, en nog pijnlijker, ADO Den Haag thuis. En vrijdag wacht Ajax, tot voor deze verliespotjes gelijkwaardig aan NAC, qua aantal punten.


Daarmee houdt logischerwijs ook wel de vergelijking op. NAC werkt met een begroting van 13,5 miljoen voor de voetbaltak, Ajax betaalde deze zomer alleen al meer voor de komst van Sulejmani. Dat NAC nu 26 punten heeft is alleen maar heel mooi, dat realiseert de leiding van NAC zich ook terdege, en dat werd ook al zo uitgesproken.

Ajax en NAC vergelijken is dus niet realistisch. Zoals bij NAC een serie van verliespartijen ook niet meteen tot moord en brand schreeuwen zou moeten leiden. Eigenlijk is het niet meer dan logisch. NAC behaalde over de afgelopen acht seizoenen eredivisie gemiddeld bijna 47 punten, een aantal dat recht geeft op een mooi plekje in de middenmoot. Precies waar NAC ook op mikt.

Vorig seizoen schoot NAC uit zijn slof door met 63 punten boven dat gemiddelde te scoren, dat kan dit seizoen natuurlijk ook best gebeuren. Dus als NAC gewoon op het gemiddelde scoort, 47 punten, dan betekent dit dat de mannen van Maaskant nog 21 punten bij elkaar sprokkelen in de resterende twintig wedstrijden. Zeven overwinningen, of andersom geredeneerd, dertien verliespartijen. Dan nog presteert NAC volgens verwachtingen.

De oorzaak van de verliespotjes zit hem in de begroting en de daarmee samenhangende breedte van de selectie. NAC heeft niet de beschikking over 22 gelijkwaardige spelers. Maaskant kan kiezen uit een man of veertien als het gaat om de eerste elf. Zijn er meer geblesseerden of geschorsten, zoals nu, dan voelt hij dat. Ondanks dat er hard getraind wordt, en ondanks andere inspanningen van de technische en medische staf: talent kun je niet trainen.

De prestaties van NAC moeten daarom op waarde geschat worden. Tot nu toe was het heel goed, maar ook ver boven verwachting. NAC wilde in eigen huis dwingender en aanvallender spelen, met veel strijd. Dat heeft het publiek ook gezien. Het spel is leuker om te zien, de sfeer is nog beter dan ie al was, en het Avondje NAC leeft als haast nooit tevoren. De nieuwe sportieve koers houdt ook in dat de geelzwarten af en toe tegen een zeperd aan kunnen lopen. Niet leuk, maar wel de realiteit.

Hoe het seizoen afloopt, en hoe NAC het vrijdag in Amsterdam doet, dat is kijken in een glazen bol. Maar wil de trots van Breda mee blijven doen om de Europacupplaatsen of zelfs meer, dan moeten we hopen een wondertje. Er op rekenen is niet reëel.