NAC wint eindelijk weer

BREDA - De dramatische reeks van afgelopen weken werd zaterdagavond tegen Vitesse doorbroken. NAC won met 2-0. In vijf minuten tijd werd de wedstrijd tegen Vitesse op slot gegooid. Twee doelpunten en een rode kaart voor drie klappen die de Arnhemmers nooit meer te boven kwamen.

Na vier wedstrijden zonder overwinning, slechts één schamel punt (tegen NEC) en twaalf doelpunten tegen, was dit een welkome overwinning voor de Bredanaars.

De beslissende vijf minuten waren direct na rust, want NAC kwam op volle kracht de kleedkamers uit. Binnen zestig seconden lagen de 1-0 en 2-0 achter Vitesse-doelman Piet Velthuizen: een knal van dichtbij van Kolkka (zijn eerste van het seizoen) en een tikje van Lurling uit een voorzet van Fehér.

Daar kwam drie minuten later nog een rode kaart bij voor Vitesse-aanvaller Van Wolfswinkel en de wedstrijd was gespeeld vóórdat de tweede helft goed en wel begonnen was. NAC had na drie dikke nederlagen eindelijk weer eens ruimte voor publiekswissels. Penders en Lurling mochten genieten van het applaus van het grootste deel van de 16.844 toeschouwers.

Maaskant trok dus meteen conclusies uit de voorsprong en wilde Penders nog geen hele wedstrijd laten spelen. Na vijftig minuten werd de 34-jarige verdediger gewisseld. Loran mocht hem vervangen. De van een blessure teruggekeerde Penders speelde een puike wedstrijd. Hij kreeg veel ruimte van de Vitesse-aanvallers om op te rukken naar het middenveld en met passes te strooien.

Verdedigend oogden de Bredanaars met Penders stabieler en Zwaanswijk voelde zich met zijn vaste maat in het centrum zichtbaar op zijn gemak. Al moet gezegd worden dat de Vitesse-aanvallers er niet zo veel van bakten. Alleen Santi Kolk zorgde af en toe voor wat dreiging. De creativiteit van de afwezige Nicky Hofs werd node gemist bij de Arnhemmers.

Tegenover het goede nieuws van de betrekkelijk eenvoudige overwinning staat het geblesseerd uitvallen van Gorter en de gele kaart van Fehér. Laatstgenoemede mist de uitwedstrijd tegen Feyenoord op tweede kerstdag. Met wéér twee nieuwe afwezigen zal Maaskant andermaal moeten knutselen aan zijn basiself. Door de overwinning in de laatste thuiswedstrijed zal de NAC-aanhang toch met een goed gevoel afscheid nemen van 2008.