Logo bredavandaag.nl

Junior Street League begint succesvol

  NAC

BREDA – Het parkeerterrein bij het NAC-stadion is dinsdagmiddag bijna volledig bevolkt door basisschoolleerlingen in gekleurde t-shirts. Hier vindt namelijk de Junior Street League plaats.


Een initiatief van de maatschappelijke tak van NAC waarmee leerlingen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar met behulp van een straatvoetbalcompetitie en andere activiteiten zich meer bewust worden van gezondheid.

Twaalf verschillende basisscholen nemen deel aan dit project waarvan 41 verschillende klassen. Het terrein kenmerkt zich door dertien onderdelen. Zo spelen de leerlingen partijen voetbal tegen elkaar, nemen deel aan een estafette, testen hun kennis van het verkeer en moeten ze een afstand met een sprint afleggen.

“De Junior Street League is een nieuw initiatief”, legt Ellis Bloem uit, een van de organisatoren. “Voorheen was er alleen de Street League, die richt zich op jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar. Nu worden jongere kinderen er ook bij betrokken, die met dit project op ontzettend veel vlakken kennis opdoen.” De slogan van het evenement luidt: 'Scoren voor Gezondheid'. Na de aftrap van 6 oktober speelt iedere basisschool tien wedstrijden tegen de andere scholen. Daarnaast krijgen de groepen gastlessen die ingaan op maatschappelijke thema's, zoals normen en waarden, voeding en gezondheid en een les over de wijk.

Bloem is enthousiast: “Tot nu toe hebben we alleen maar positieve reacties gehad. We vinden het al super dat er twintig spelers van NAC zijn op komen dagen vandaag. Ze delen fanatiek handtekeningen uit aan de leerlingen. Vandaag kregen de kinderen een clinic en een fit- en gezondheidstest. Zo wordt de bmi (Body Mass Index) opgemeten en wordt het uithoudingsvermogen getest. In maart komen ze hier weer terug om te controleren in hoeverre ze vooruitgang hebben geboekt.”

De leerlingen zijn in ieder geval enthousiast. Met de slechte weersomstandigheden hebben ze nauwelijks moeite. Veerle Verhoeckx van basisschool De Griffioen vindt de partij voetbal het leukst. Ze heeft al aardig wat handtekeningen verzameld van de NAC-spelers. Haar klasgenoot Teun Bulkmans had alle handtekeningen op zijn groene shirt staan. “Ik maakte net een buikschuiver, en nu is heel m'n shirt nat. Je ziet de handtekeningen bijna niet meer. Dat is wel een beetje jammer, ja.”

Bleef het maar die ene buikschuiver. “De EHBO maakt vandaag overuren”, vertelt Bloem. We hebben tegen alle leerlingen gezegd dat ze hier geen slidings mogen maken, maar sommigen doen het toch. De EHBO ziet nu continu kinderen die een schaafwond hebben opgelopen.”

Dat lijkt dan ook de enige smet op het groots georganiseerde evenement. Met vrijwel alle NAC-spelers en trainer Robert Maaskant van de partij kan het ook eigenlijk niet meer fout gaan.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief