Breda ziet NAC al kampioen worden

BREDA – 54 minuten moest NAC aandringen voordat de bevrijdende 1-0 tegen Heracles eindelijk viel. Cairo volleyde knap in. Het was een logisch gevolg van het aanvallende spel van de Bredanaars, die na de 3-0-zege weer tenminste veertig uur aan kop van de eredivisie staan. Het wordt haast gewoon in Breda.

Een veel sterker NAC had 54 minuten nodig om Heracles op de knieën te krijgen. Na die goal van Cairo, was het verzet van de bezoekers gebroken. De Graaf maakte er acht minuten later uit een vloeiende aanval 2-0 van met een laag schot in de linkerhoek. En een kleine tien minuten later ging Amoah af op zijn doelpuntje van de avond. Pieckenhagen dacht daar echter anders over en haalde de aanvaller naar de grond. Strafschop, oordeelde scheidsrechter Winter. Zwaanswijk benutte dit buitenkansje: 3-0. En met een beetje geluk was het ook nog 4-0 geworden, maar dat geluk had Amoah niet.

Een gelijkspel buitenshuis, voorafgaand aan dit vrijdagavondje NAC, dat was het schamele resultaat voor Heracles buiten het eigen stadion. Toch was Heracles geen ploeg om te onderschatten, zo gaf NAC-coach Robert Maaskant vooraf aan. Dat deed NAC dus ook niet. De Bredanaars speelden geconcentreerd, maar niet scherp genoeg, anders was de wedstrijd al vroeg beslist. Nu bleef het lang spannend en mocht Heracles onterecht hopen op meer dan een punt.

Want NAC was voor 16615 toeschouwers duidelijk de betere ploeg. De thuisploeg had het meeste balbezit en creëerde kans op kans. Dat leidde in de eerste helft niet tot doelpunten, wel tot goede kansen. Al in de derde minuut was er een mogelijkheid. Kwakman kwam er echter net niet goed aan. In de minuten die volgden bleef Pieckenhagen onder druk staan. Twee hoekschoppen in twee minuten leverden echter wederom niks op, behalve paniek in de Almelose verdediging.

Af en toe legde de Bredanaars, gewoon met Fehér als rechtsback, mooie combinaties op de mat. Zoals in de zestiende minuut. Van der Leegte veroverde de bal op het middenveld, speelde diep op Amoah die met de kop de bal breed legde op Kwakman. De middenvelder kon echter net niet goed zijn voet achter de bal krijgen.

Kansen waren er ook voor Heracles. Zo kreeg Bajer in de 37e minuut een vrije schietkans in de rebound, nadat eerst Everton Ten Rouwelaar al met een ver schot tot een redding had gedwongen.

Met een sterk spelende en aanvallend ingestelde De Graaf en Kwakman op het middenveld, zette NAC de Almeloërs flink onder druk. De backs van de bezoekers hadden bovendien alle mogelijke moeite om de goed spelende Kolkka op links en Cairo op rechts in toom te houden.

“Robert Maaskant, we worden kampioen”, schalde van de B-side. Zover is het nog niet. Maar een paar weken verder, en NAC kan zomaar herfstkampioen zijn.