Superieur NAC wijst PSV terug

BREDA – NAC heeft tegen PSV laten zien dat het niet toevallig is komen bovendrijven. Op alle fronten waren de Bredanaars PSV de baas. De 2-1-overwinning was meer dan overtuigend. NAC is nu voor het eerst sinds veertig jaar koploper in de eredivisie.

De ontlading na de 2-0, vier minuten voor het einde van de officiële speeltijd was enorm. Weer hij, weer Amoah. NAC stond enigszins onder druk, voor het eerst deze wedstrijd, maar counterde slim. De Graaf hield het overzicht en speelde Amoah aan voor zijn moment. Die aarzelde niet vanaf links. Een keer kappen en draaien en strak in de rechterhoek, buiten het bereik van Issakson.

NAC stond bij rust al met 1-0 voor. En ook dat was niet raar. De Bredanaars speelden vol flair, overtuiging en inzet. PSV had het er zichtbaar moeilijk mee. De Eindhovenaren konden in de eerste helft geen enkele fatsoenlijke aanval op de mat leggen.

Eigenlijk zette NAC de lijn van de thuiswedstrijd tegen Heerenveen gewoon voort. Alleen verzuimde de thuisploeg de voorsprong uit te bouwen. Die 1-0 viel na dertien minuten. Een vrije trap van Reuser vanaf links werd door Penders ingekopt. Via Simons plofte die achter keeper Issakson. Binnen een minuut leek topscorer Amoah de 2-0 achter de PSV-goalie te kunnen werken. Zijn inzet binnen de zestien werd echter op het allerlaatste moment geblokt.

Illustratief voor het verschil tussen NAC en PSV was de manier waarop Lurling de bal van Kromkamp afpakte. De altijd felle NAC-aanvaller zag Kromkamp aarzelen op de achterlijn en zette de ex-international eenvoudig van de bal. Even later werd hij gewisseld. Stevens vond het risico te groot dat hij tegen een tweede gele kaart aan zou lopen. NAC tikte makkelijk, kreeg en creëerde ruimte voor goed opgebouwde aanvallen en zat aan de andere kant PSV snel de voet dwars.

De tweede helft was vooral spannend, en minder goed. De Bredanaars stonden meer onder druk, zonder echt in gevaar te komen. Affelay was de minst slechte aan Eindhovense kant, waar trainer Huub Stevens maar weinig lichtpuntjes moet hebben gezien.

In de hoop de 1-1 te forceren, bracht PSV Koevermans. Daarvoor was Bakkal al gekomen voor Pieters. Maaskant wijzigde zijn tactiek daarop, en om een antwoord te vinden op de druk die PSV zette. De Graaf kwam voor Cairo, Reuser maakte plaats voor Elshot.

En net als tegen Heerenveen ging NAC voor de counter. Het leverde tot twee keer toe kansen op voor De Graaf. Zeven minuten voor tijd was de beste. De Graaf sprintte de centrale verdedigers eruit, maar ging neer in de zestien. Geen overtreding, stelde Luinge.

De wissels aan beide zijden maakten de laatste tien minuten weer aantrekkelijk. Bakkal miste vijf minuten voor tijd nog een kansje vanaf de strafschopstip.
Daarna maakte Amoah met zijn negende een eind aan alle onzekerheid.

Dat Affelay in de blessuretijd nog 2-1 maakte deed er niet meer toe. Het was feest in Breda. Bij de koploper in de eredivisie.