Stam voor vier jaar naar FC Twente

  NAC

BREDA - NAC ziet Ronnie Stam toch vertrekken naar FC Twente. De 24-jarige middenvelder tekende bij Twente een contract voor vier seizoenen, zo bevestigde hij zojuist. "Ik heb zes jaar met veel plezier bij NAC gevoetbald, maar het was tijd om te gaan."


>> reageer
>> Chronologie

Zo kwam er kort voor middernacht toch nog de overgang van naar Twente. "Ik ben er heel blij mee", liet Stam weten. "Ik ga er zowel sportief als financieel op vooruit. Ik heb zes jaar met veel plezier bij NAC gevoetbald, maar het was tijd om te gaan."
Stam traint dinsdag nog niet mee in Enschede. Over een afscheid bij NAC is nog niets bekend. "Daar hebben we het nog niet over gehad. We zijn nu met heel andere dingen bezig. Champagne? Dadelijk wel ja!"

De Bredanaar had bij NAC nog een contract tot medio 2012. NAC vroeg lange tijd de afkoopsom die in het contract stond, 2,5 miljoen. Wat NAC uiteindelijk van Twente overgemaakt krijgt? "Daar doen we geen uitlatingen over", stelt directeur Theo Mommers. "Maar dit is voor NAC een recordtransfer." Pas gisteravond laat kwamen de partijen tot elkaar. Dat lag aan NAC. Mommers: "Wij hebben voet bij stuk gehouden." Dat het toch tot een deal kwam, lag ook aan Stam zelf. "Ronnie wilde echt heel graag."

NAC heeft voor Stam geen vervanger meer kunnen aantrekken. "Maar dat waren we ook niet echt van plan", stelt Theo Mommers. "Het belangrijkste was dat Van der Leegte kwam. Dat was al rond voordat dit met Stam speelde."

Trainer Robert Maaskant ging er tot het begin van de avond vanuit dat Stam niet meer zou vertrekken. Nu mist hij naast Molhoek ook Stam als vaste waarde. De maandag aangetrokken Van der Leegte moet dit verlies deels opvangen.
Daarnaast heeft Maaskant de beschikking over de nu nog geblesseerde Edwin de Graaf, en de jongere spelers Gorter, Vallès en Gilissen om de posities rond Reuser en Van der Leegte in te vullen.

Stam genoot zijn jeugdopleiding bij NAC en Feyenoord. In het seizoen 2002-2003 debuteerde hij in de eredivisie voor NAC. De afgelopen jaren speelde hij op verschillende plaatsen in totaal 122 competitiewedstrijden voor de Bredanaars. Pas de laatste twee jaar op zijn favoriete stek, op het middenveld. “Dat is mijn plekkie”, zei hij afgelopen vrijdag nog in een interview met deze site. Het is ook de plek waar trainer Robert Maaskant hem graag zag voetballen.

Bij Twente moet Stam zich waarschijnlijk meer richten op de rechtsbackpositie, dat hem daarnaast ook als optie ziet voor het middenveld. “Daar heb ik geen enkele moeite mee”, gaf de speler zelf al aan na de wedstrijd in Alkmaar.