NAC-NEC eindelijk in kleur

  NAC

BREDA - De zoektocht naar beelden van Europese wedstrijden, heeft het NAC Museum geleid naar een ander hoogtepunt uit de geschiedenis van de club. De oproep bracht het museum unieke kleurenbeelden van de bekerfinale NAC - NEC uit 1973.


Aangezien de 8mm kleurenfilm eerst gedigitaliseerd moet worden, zal het filmpje pas met de Cultuurnacht 2010 getoond worden.

“De film is zo uniek, omdat de NOS in ’73 alleen zwart-wit beelden uitzond”, vertelt voorzitter van het NAC museum, Peter Daalmans. Hij kreeg de beelden van Jan Willem van Opstal, wiens vader destijds clubarts was bij NAC. Van Opstal junior deed melding van de beelden na een oproep van het museum.

De KNVB Bekerfinale NAC-NEC werd gespeeld in de Kuip. Stanley Bish en Addie Brouwers brachten NAC de 2-0 overwinning en de beker.

Vrijdag openen de vier (oud)spelers Adri Pelkmans, Theo Dierckx, Nebojsa Gudelj en Edwin de Graaf de expositie ‘NAC in Europa’. Ieder jaar dat NAC deelnam aan een Europacup-toernooi komt hierbij aan bod. “De expositie moet je echt zien als geheel, we hebben onder andere posters, kaartjes en programmaboekjes tentoongesteld”, zegt Daalmans.