NAC Breda liet Willem II zondagmiddag weten niets te zoeken te hebben in het Rat Verleghstadion in Breda. foto Peter Visser

NAC kan 'Twente-oplossing' niet vinden

ENSCHEDE - NAC heeft in Enschede niet de manier kunnen vinden om de koploper te verslaan. Acheroverleunend en in de omschakeling zoekend naar een razendsnelle counter kwamen de Bredanaars wel op 0-1. In de tweede helft zette Twente de zaken - met moeite - naar zijn hand: 3-1.

NAC gokte op de snelheid voorin, stelde coach Robert Maaskant achteraf. Dat strijdplan met Amoah, Leonardo en Lurling voorin en de opkomende De Graaf bracht Twente te weinig in de problemen. NAC kreeg wel kansen in de eerste helft, maar het doelpunt kort voor rust was feitelijk de eerste goede mogelijkheid in de eerste drie kwartier. NAC veroverde de bal, De Graaf dook in de ruimte en stoof voorbij z'n back. Schuin de zestien in snijdend verraste hij Boschker met een hard en laag schot in de korte hoek: 0-1.

Op dat moment had Twente eigenlijk al op voorsprong moeten staan, maar Twente-aanvoerder N'Kufo verzuimde een strafschop te benutten. De man voor wie de Twente-aanhang collecteerde voor een standbeeld schoot te zacht in, waarna Ten Rouwelaar de bal eenvoudig zijn goal schoon hield.

In de tweede helft zette de thuisploeg meer druk, vooral in de persoon van de watervlugge Stoch. Die speelde in de eerste helft Feher al zoek, en ging na de thee vrolijk op dezelfde voet verder met zijn vervanger Elshot. Hij maakte uit een tweede strafschop de 1-1, en later met een razendsnel kort schot de 2-1.

Toch had NAC ook in de tweede helft kansen tegen een slordig spelend Twente. Zo verzuimde Amoah te scoren nadat hij de bal veroverde op Douglas, die hem lullig verloor in de middencirkel. De Ghanees ging vrij op Boschker af, maar niet snel genoeg. Wisgerhof achterhaalde hem, en Boschker verkleinde zijn doel voldoende.

De 3-1 volgde op een moment dat NAC noodgedwongen meer ruimte weggaf op zoek naar een goal. Een rommelige situatie achterin bezorgde de bal bij Ruiz. En die buitenkansjes zijn prima besteed aan de topschutter van Twente. De duurste aankoop ooit scoorde daarmee in de tiende wedstrijd op rij. Daarmee is hij nog een wedstrijd verwijderd van evenaring van het record van Pierre van Hooijdonk. Die scoorde namens NAC ooit elf wedstrijden achter elkaar in de eredivisie.

Voor NAC is het nu zaak te focussen op de volgende tegenstander. Zondag komt Ajax op bezoek.