Een scala aan verschillende activiteiten tijdens de Open Dag van NAC zaterdag 10 oktober. foto Peter Visser
Een scala aan verschillende activiteiten tijdens de Open Dag van NAC zaterdag 10 oktober. foto Peter Visser

De tweede passie van Kurt Elshot

  NAC

BREDA – NAC-speler Kurt Elshot heeft een tweede passie naast het voetbal: mode ontwerpen. De 32-jarige verdediger ontwerpt T-shirts. “Dat is een leerschool. Het is een mooie aanloop naar een tweede carrière.” Een verhaal voorafgaand aan de Cultuurnacht in Breda.


“Ik ben op latere leeftijd in aanraking gekomen met mode, voetbal is natuurlijk mijn hoofdzaak. Ik ben in mode geïnteresseerd geraakt in mijn Groningse tijd. Daar ging ik vaak langs winkeliers en ben ik me meer gaan verdiepen in modebladen, gaan kijken welke ontwerpers er zijn. Op die manier heb ik er steeds meer feeling en passie voor gekregen. Het is nu mijn tweede passie naast het voetbal.”

Catwalk
“Ik vergelijk mode ook met kunst. De ontwerpen die mensen op de catwalk laten zien, zijn vergelijkbaar met kunstwerken die kunstenaars maken en die tentoongesteld worden. “

“Voorbeelden heb ik niet echt. De ontwerpen van Henry Vibskov vind ik vaak wel mooi. Zijn werk is heel kleurrijk, soms futuristisch. John Galliano is een andere ontwerper. Wat hij laat zien is eigenlijk een grote fantasiewereld.”

“Ik combineer het nu met het voetbal. Dat gaat voor. De vrije tijd die ik heb steek ik in het ontwerpen. In sommige periodes is dat wat meer dan in andere, maar het is altijd beter dan de stad in gaan.”

Dali
“Soms is het goed te combineren. Tijdens het Barcelona-uitje dat we hadden met NAC ben ik hele dagen de stad in geweest. Samen met Mtiliga (destijds ploeggenoot bij NAC) ben ik naar het Salvador Dali-museum geweest. Ik probeer er dan ook achter te komen wat de gedachten achter een werk zijn geweest. Ik vind echt niet alles mooi wat hij gemaakt heeft, maar het is wel onderscheidend van het normale. Op die manier kijk ik ook naar gebouwen en architectuur. Ik denk dat ik ook niet voor niets in Antwerpen ben gaan wonen, daar heb je ook die authentieke gebouwen waar je een bepaald gevoel bij krijgt.”

Zelf achter de tekentafel
“De modewereld is een hele nieuwe wereld waarin ik terecht kom. Daarin zitten veel valkuilen. Productie, reclame, fotografie. Het is niet alleen het ontwerp. Wat ik doe, is met alle respect, anders dan wat sommige BN’ers doen die hun naam aan een label verbinden. Die zitten niet zelf achter de tekentafel, tekenen geen patronen. Ik wil het zelf doen. Mezelf buigen over de fotografie, de reclame.”

“Nu ontwerp ik shirts. Dat is een leerschool. Het is een mooie aanloop naar een tweede carrière. De shirts die ik ontworpen heb, laat ik in het buitenland maken. Ik laat ze wel in België bedrukken, omdat de kwaliteit beter is. Maar voorlopig zijn het alleen nog monsters en zijn ze nog niet te koop.”
Meer info over de Cultuurnacht op 22 januari
www.cultuurnachtbreda.nl
www.bredavandaag.nl/cultuurnacht

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief