Uniek filmmateriaal NAC boven water

  NAC

BREDA – Het NAC Museum kan uitkijken naar een unieke aanvulling van het archief. Het museum kan binnenkort beschikken over twee dozen met films en dia’s uit de periode 1963-1977.


De films en dia’s zijn afkomstig van oud-clubarts Van Opstal en zijn in bezit van zijn zoon Jan Willem. “Ik weet niet beter of mijn vader was altijd op pad met ‘de’ voetbal”, vertelt Van Opstal via de telefoon uit zijn woonplaats Millingen aan de Rijn. In 2005 overleed de oud-huisarts en clubarts. “Dat is jammer, want hij kon zelf smakelijk vertellen over die periode.”

Van Opstal junior trok bij BredaVandaag.nl aan de bel na de oproep die het NAC Museum deed. “NAC heeft in die tijd nooit een archief opgebouwd”, vertelt Peter Daalmans, voorzitter van het museum. “Bij de verhuizing van de Beatrixstraat is heel veel weggegooid. John de Leeuw heeft toen nog wel wat veilig kunnen stellen, maar veel is weg. Dit soort materiaal hebben we zeker niet.”

“Ik wist dat de dozen bestonden”, vertelt Van Opstal. “Ik heb zelf de films ook niet meer bekeken, want ik heb geen super 8 projector. Die wedstrijd tegen Magdeburg moet er zeker tussen zitten. Ik kan nog een mooi verhaal van mijn vader herinneren over een speech die NAC’ers hielden in Oost-Duitsland. Het maakte niet uit wat ze zeiden, het werd toch wel vertaald in termen als dat ze ‘trots waren op het communistisch regime’."

De films zijn vooral gemaakt door Van Opstals moeder. “Mijn vader stond vaker te fotograferen. Een aantal van de films zal vast in de privésfeer zijn, maar er moeten mooie dingen tussen zitten.”

Van Opstal geeft het materiaal met plezier in bruikleen. "Dan heeft nog iemand er plezier van. Hier staat het maar."

De tentoonstelling van NAC over de Europese avonturen moet vanaf 19 december te zien zijn in het museum.