NAC wint ook de derde keer dit seizoen van Willem II

TILBURG/BREDA – NAC Breda heeft vrijdagavond met 1-2 gewonnen van aartsrivaal Willem II. De Bredanaars kwamen een slap begin en 1-0-achterstand te boven en keerden uiteindelijk met drie punten huiswaarts.

Willem II begon fel aan het duel en zette zo direct de toon. Toch duurde het enige tijd voor de thuisclub gevaarlijk werd. Sergio Zijler, die in de beginfase af en toe ongrijpbaar leek, was in de 11e minuut het slachtoffer van een overtreding nabij de cornervlag.

Het betekende de eerste gele kaart van de wedstrijd en een vrije trap voor de Tilburgers. Csaba Feher was de boosdoener en kreeg zodoende de gele prent voorgehouden van scheidsrechter Bas Nijhuis.

Uit de vrije trap ontstond een hectische situatie voor het Bredase doel, maar gescoord werd er niet. Het was allemaal het gevolg van een zoekend NAC. De combinaties liepen niet lekker aan Bredase zijde, bovendien leek Willem II een stuk gretiger.

De 1-0 van debutant Mitchell Donald was dan ook een logisch gevolg. Stef Nijland zette de aanval op. De van PSV gehuurde aanvaller vond Saïd Boutahar op de rand van de zestien die op zijn beurt Donald kon bedienen. Deze schoot de bal hard en laag voorbij Ten Rouwelaar.

In de 18e minuut volgde een nieuwe deceptie voor NAC. Leonardo moest na een ongelukkige botsing vervangen worden door Matthew Amoah. Ook met de Ghanees in de gelederen wisten de bezoekers geen vuist te maken.

De kentering leek na ruim een half uur te komen. NAC-trainer Robert Maaskant wond zich enorm op langs de lijn en schreeuwde zijn elftal wakker. Plots werd er fel afgejaagd wat direct resulteerde in een aardige mogelijkheid voor Gorter. Zijn inzet was echter te zacht om Aerts te verontrusten.

In de 40e minuut leek Amoah de gelijkmaker te scoren. In een 1-op-1-situatie met de Tilburgse goalie, tikte hij binnen. Zijn treffer werd afgekeurd tot groot ongenoegen van alles wat geel-zwart is. Arbiter Nijhuis zag hands in een bal die Amoah met zijn borst meenam.

Vier minuten later scoorde NAC alsnog de gelijkmaker. De inzet van Robert Schilder kon door Maikel Aerts nog gestopt worden, de rebound was een prooi voor Edwin de Graaf.

NAC ging in de tweede helft op dezelfde voet verder en kreeg zo steeds meer controle over de wedstrijd. Het was in die fase wachten op een treffer van de Bredanaars. Na kleine schotkansen van De Graaf was het in de 56e minuut Amoah die zijn geluk beproefde. De aanvaller haalde uit en zag zijn inzet onderkant lat in het doel verdwijnen.

Daar waar de thuisclub de eerste helft veelal de baas was, waren de rollen nu omgedraaid. NAC bepaalde het spel en combineerde sneller en beter dan de Tilburgers. Willem II was nog een paar keer gevaarlijk bij vrije trappen en corners, maar de zege kwam voor NAC niet echt meer in gevaar. En zo wisten de Bredanaars ook voor de derde keer dit seizoen van Willem II te winnen.