NAC net zo gemotiveerd als elf jaar geleden

  NAC

STEENAKKER - NAC heeft vaker een rol gespeeld in de strijd om het kampioenschap. Elf jaar geleden op 25 april 1999 stond de competitiewedstrijd Feyenoord – NAC op het programma. "We zullen onze huid duur verkopen."


De wedstrijd eindigde in 2-2 en Feyenoord werd inderdaad na zes jaar weer gehuldigd op de Coolsingel. NAC was voorafgaand aan de wedstrijd in Rotterdam al gedegradeerd en er stond niet veel meer op het spel voor de Bredanaars.

“Ik kwam altijd tien minuten eerder het veld op lopen dan de rest”, vertelt John Karelse, destijds keeper bij de club uit Breda, nu assistent-trainer. “Ik werd door 40.000 supporters uitgejoeld en ik moet zeggen: dat is erg intimiderend.”

Nu, elf jaar later, zal NAC opnieuw erg belangrijk zijn voor het kampioenschap en ditmaal speelt de Bredase club tegen koploper FC Twente. Het voordeel is wel dat er nu thuis gespeeld wordt.

Voor Karelse is het nu als assistent-trainer zeker anders dan als speler. “ Als speler heb je veel meer last van spanning voor de wedstrijd. Dit gaat overigens wel over als je eenmaal op het veld staat. Als trainer heb ik daar de hele wedstrijd last van”, lacht Karelse.

Dit is weer net wat anders voor technisch directeur Earnest Stewart. Ook hij maakte in het seizoen ’98/’99 deel uit van de selectie, maar speelde in de wedstrijd tegen Feyenoord niet mee, vanwege een blessure.

“Ook toen keek ik al langs de kant toe, maar ik voelde zeker de spanning nog heel erg. Als speler ben je toch heel erg betrokken. Nu hoop ik natuurlijk nog steeds dat ze winnen, maar ik sta er als technisch directeur iets verder vanaf”, legt Stewart uit.

Destijds ging NAC helemaal voor de winst, ook al had de club niets te verliezen omdat het al gedegradeerd was naar de eerste divisie . “ Nu zullen we niet anders spelen, misschien zijn we juist nog wel gemotiveerder. Er staat voor NAC nog ontzettend veel op het spel”, zegt Karelse.

De Bredase club moet komende zondag winnen om zeker te zijn van play-off wedstrijden om Europees voetbal. Anders zijn ze afhankelijk van Roda JC, dat zondag tegen de nummer zeventien Willem II speelt.

“Ik gun FC Twente het kampioenschap van harte, maar wij willen natuurlijk het liefst play-offs halen en daar gaan we helemaal voor”, aldus de voormalig keeper. “We zullen onze huid duur verkopen.”