NAC Breda liet Willem II zondagmiddag weten niets te zoeken te hebben in het Rat Verleghstadion in Breda. foto Peter Visser
NAC Breda liet Willem II zondagmiddag weten niets te zoeken te hebben in het Rat Verleghstadion in Breda. foto Peter Visser

SP twijfelt aan financiële positie NAC

  NAC

STEENAKKER – De SP-fractie twijfelt ondanks de uitleg van wethouder Arbouw aan de financiële positie van NAC. Zo maakt de fractie uit de brief op dat NAC wel degelijk een huurachterstand heeft. De fractie wil daarom nadere uitleg van de wethouder.


Arbouw stuurde donderdagmiddag een brief download (110k) aan de raad over de situatie bij de voetbalclub, maar de SP neemt daar dus geen genoegen mee.

"De huur van NAC is tonnen per jaar", legt Spekkers uit. "Nu ze indirect uitstel vragen, krijgen ze dat ook. Bovendien heeft NAC meerdere spelers moeten laten gaan en zijn onlangs de prijzen van de kaartjes verhoogd." De fractie concludeert hierdoor dat het niet de vraag is of NAC een schuld heeft, maar eerder hoeveel.

Belangrijkste reden voor twijfel is volgens het SP-lid de manier waarop de huur geïnd wordt door de gemeente. Eerst werd die per maand vooraf betaald, maar sinds een half jaar per kwartaal achteraf. Deze verandering is niet voorgelegd aan de gemeenteraad.

“Daar is het college blijkbaar eigenstandig mee akkoord gegaan en vond het niet nodig de gemeenteraad daar bij te betrekken.” NAC bestrijdt overigens dat de raad niet op de hoogte is gesteld. "De regeling is indertijd ook voorgelegd aan de gemeenteraad", schrijft de club op de website.

“De brief roept maar meer vragen op dan er antwoorden worden gegeven”, vindt commissielid Michel Spekkers van de SP. “Veel vaagheid over nieuwe afspraken en over een soort uitstel van betalingen, maar geen woord over exacte cijfers”, zegt Spekkers.

Dat wethouder Arbouw volgens de SP-fractie niet transparant genoeg is, steekt de socialisten. “De gemeente stopt veel belastinggeld in NAC. Terecht overigens, want NAC levert Breda veel positiefs. Als NAC ondanks al die steun toch met financiële problemen kampt, is er iets goed mis met de manier waarop de club wordt bestuurd. Dat is slecht voor NAC, voor de supporters en voor de stad, want zei zijn hier de dupe van.”

Spekkers vindt het oneerlijk dat ‘de club hiermee een uitzonderingspositie’ krijgt. “Dat is apart”, zegt hij. “Gewone burgers en andere bedrijven maken geen aanspraak op een dergelijke regeling, maar NAC wel.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief