Bas van Bavel, voorzitter van NAC. foto Perry Roovers
Bas van Bavel, voorzitter van NAC. foto Perry Roovers

NAC kampt met verlies van ruim 3 miljoen

  NAC

STEENAKKER - NAC kampt dit seizoen ‘in het slechtste geval’ met een verlies van ruim 3 miljoen euro. Dat maakte de voetbalclub dinsdag bekend. Als gevolg hiervan gaat NAC onder andere snijden in de spelersgroep en het overig personeel.


Her tekort is ontstaan door uitgelopen verbouwingskosten, te hoge spelerskosten en tegenvallende resultaten op sportief gebied. Daardoor ziet de club zich genoodzaakt ‘hard’ in te grijpen en gaat in ieder geval de spelersgroep terugbrengen van 31 naar 22. Volgens NAC kan het tekort door bijvoorbeeld de verkoop van spelers iets positiever uitvallen.

“Na 6 jaar winst te hebben gemaakt, hebben we nu een moeilijk financieel jaar. We gaan harde maatregelen nemen en vooral saneren in de uitgaven. Het komt niet op gedwongen ontslagen neer, maar tijdelijke contracten zetten we stop”, aldus Bas van Bavel, de nieuw gekozen voorzitter van de club.

De achterstallige betalingen bij het spelersfonds CFK zijn inmiddels voldaan. NAC is verder met de belastingdienst over een betalingsregeling in gesprek. "Daar heb ik een positief gevoel over, maar meer kan ik daar voorlopig niet over zeggen”, vertelt Van Bavel.

Volgens de nieuwe voorzitter heeft NAC door de verbouwing aan inkomsten misgelopen en heeft het ook onvoorzien extra kosten met zich mee gebracht.

“We hebben lang in de rotzooi gevoetbald. Dat bracht extra beveiligings- en schoonmaakkosten. Daarnaast hebben te maken met tegenvallende opbrengsten uit de horeca, doordat we een aantal horecaruimtes niet konden gebruiken. We hadden ook personeel aangetrokken dat daardoor niet kon werken”, zegt Van Bavel.

De tegenvallende sportieve prestaties zijn mede debet aan het ontstane tekort, meent NAC. Van Bavel spreekt over minder inkomsten uit de televisiegelden. “We hebben plaats tien gehaald en dat was niet de doelstelling en de play-offs zijn eveneens niet bereikt.”

Naast de benoeming Van Bavel en van interim directeur Bernard Ouwekerk als vervanger van Theo Mommers, gaat ook het bestuur van de voetbalclub op de schop. NAC kondigt onder andere aan dat het aantal bestuursleden van 7 naar 5 terug gaat en voortaan wordt gekozen door een onafhankelijk orgaan.