Piet Nijs. foto Wijnand Nijs
Piet Nijs. foto Wijnand Nijs

Piet Nijs: Stille Bredase kracht achter successen Oranje

  NAC

BREDA - Bert van Marwijk is niet de enige vaderfiguur in de begeleidingsstaf van het Nederlands elftal. Af en toe schiet ook Piet Nijs met zijn kenmerkende glimmende grijns over het televisiescherm. De Bredanaar is bij Oranje misschien ook wel de lijm binnen de selectie die hij als masseur en oud-elftalleider bij NAC ook al jaren is.


Door Bas Timmers
In de soms overspannen wereld van het betaald voetbal, met zijn opgeblazen ego's en overdosis testosteron, is hij een verademing. Maar voor de goedlachse Nijs is zijn carrière als masseur ook en vooral en onverwacht, smakelijk toetje. Want de 65-jarige komt oorspronkelijk uit het onderwijs. Jarenlang was hij werkzaam bij onder andere het ROC in Breda, deels als leidinggevende. Onschatbare ervaring voor een elftalleider in de dop want op school leer je om te gaan met jonge mensen die de randen van het toelaatbare opzoeken.

Nijs weet die grenzen als geen ander te bewaken en, niet onbelangrijk, te flexibiliseren. Hij oogt zelf een beetje als een boefje, een kwajongen, vaak met een baard van twee dagen. Dus toen hij in 2001 bij NAC begon als parttime masseur, wat voorheen waarschijnlijk een hobby was, was hij meteen op zijn plek. De Bourgondiër is een vertrouwensman voor de spelers. Op de massagetafel kunnen ze hun twijfels en frustraties kwijt. Op trainingskamp weet hij als geen ander wie er 's nachts nog de kroeg in duikt. Maar hij is ook niet te benauwd om anderen te corrigeren als er de dag erna niet gepresteerd wordt.

Een vaderfiguur dus. Gepokt en gemazeld. Altijd vriendelijk, altijd in voor een goed gesprek met supporters, NAC-personeel, toevallige voorbijgangers, iedereen eigenlijk. Bij het Nederlands elftal zal het niet anders zijn, want je ziet hem na iedere wedstrijd met een gulle grijns iedereen omhelzen. En die affectie is altijd wederzijds. Robin van Persie liet pas in een interview weten dat Nijs enorm in zijn achting was gestegen. Want de spits van Arsenal gaat graag met andere voetbaltoppers op de foto. En de masseur had onderin het hotel Zinedine Zidane voor hem gestrikt.

De lijm in de selectie dus. Al zou je hem daar mee te kort doen. Want toen Ricardo Sanders, masseur van Oranje, hem twee jaar geleden benaderde, zal dat niet voor de gezelligheid zijn geweest. Kennelijk heeft Nijs niet alleen een magische babbel maar ook magische handjes. Waardoor de eeuwige kwajongen uit Breda straks in de jacuzzi in zijn huis kan nagenieten van de jongensdroom van Zuid-Afrika.