Logo bredavandaag.nl

Eric Botteghin: ‘Come on boys, united'

  NAC

STEENAKKER – Vloeken doet ie niet zomaar, niet in het Nederlands, Engels of Portugees. Ook niet na de zaterdag met 0-3 verloren wedstrijd tegen Vitesse. Boos is hij na zo’n verloren wedstrijd wel, maar liever houdt hij dat voor zichzelf. Eric Botteghin: de Braziliaanse centrale verdediger van NAC Breda. “Ik mis soms het vuur in de ogen.”


Dat alle profvoetballers een glamourvol bestaan leiden, is natuurlijk een misvatting. Aan sommige is dat ook niet besteed. Zo’n speler is Botteghin. Het is maandag aan het eind van de middag en hij zit met twee andere leerlingen en een docent aan een tafel in een verder leeg lokaal. Nederlandse les.

“Het is een lastige taal, maar ik begrijp alles goed. Zeker wat voetbal betreft. Sommige collega’s spreken vooral Engels tegen mij. Daarom duurt het langer voordat ik het helemaal goed spreek. Behalve Tim Gilissen. Die spreekt alleen Nederlands tegen mij”, zegt Botteghin lachend om daarna meteen, met een frons in het voorhoofd, serieus over te gaan op de wedstrijdanalyse van afgelopen zaterdag.

Nu is het moment
Alles ging zowat mis, meent de verdediger. Verdedigend en aanvallend. “Verdedigend als team. Voorin moet je de bal vasthouden. Anders wordt het achterin erg lastig. Ik ben niet tevreden over de defensie en mijn eigen spel. Als er drie kansen zijn er daaruit komen drie goals. Dan gaat het niet goed”, zo stelt Botteghin zich kritisch op.

NAC dat inmiddels onderaan bungelt in de stand van de eredivisie moet de komende wedstrijden aan de bak om de nodige punten bij elkaar te sprokkelen. Die mogelijkheid ligt daar, omdat de volgende zes tegenstanders van de Bredanaars op papier te pakken zijn.

“We trainen hard. Analyseren de tegenstander goed en dan gaat het toch mis in de wedstrijd. We zitten in een fase dat veel tegenzit. En we hebben natuurlijk tegen de beste clubs uit de competitie gespeeld. Nu is het moment dat we elkaar moeten oppeppen. 'Come on boys. We have to do it together. United’, aldus Botteghin die in het Engels zijn woorden kracht wil bijzetten.

Mentaliteit
De Braziliaan die eerder zes seizoenen voor Zwolle speelde, moet soms nog wennen aan het verschil in mentaliteit in Nederland. Hij ziet het als cultuurverschil. Niet dat zijn collega’s minder hun best doen. Het is eerder iets ongrijpbaars, licht de voetballer van NAC toe.

“In Brazilië is voetbal vaak de enige uitweg uit de ellende. De enige hoop op een betere toekomst. Dan komt er heel veel kracht uit je zelf. Dat merk je ook in een team. Daar ging iedereen voor elkaar door het vuur. Hier is het meer individualistisch. Ik mis soms het vuur in de ogen”, stelt de verdediger.

In het seizoen 2011/2012 vertrok Botteghin richting Breda waar hij een contract heeft lopen tot 2014. Het was in zijn ogen een stap voorwaarts. Van de eerste divisie naar de eredivisie. Hij wilde zich bij NAC verder ontwikkelen en is nog steeds overtuigd dat het een goede beslissing was.

Zelfvertrouwen
“Ik denk dat ik zelf beter ben gaan voetballen hier in Breda. Ik zit niet op de bank en ben basisspeler. Toch kan ik nog veel leren. Het is natuurlijk niet leuk wanneer het niet lekker loopt met de club. Dat is nergens. Maar het is ook een leerzame tijd. Het is logisch dat er kritiek is en de druk groter wordt op ons. Het hoort er bij. We staan tenslotte op de zeventiende plaats.”

Op de vraag wat er moet gebeuren om NAC weer op het juiste spoor te krijgen kijkt hij enigszins vertwijfeld om zich heen. Het verraadt onzekerheid. Hij is het eens met keeper Jelle ten Rouwelaar dat de selectie versterking kan gebruiken, maar wil zich daar niet achter verschuilen.

“Betere spelers aan de selectie toevoegen is altijd fijn. Dat is helaas niet de realiteit. We moeten het met dit team doen en dat kan ook. Ik denk dat we veel beter kunnen dan we nu laten zien. Nu zie je dat het zelfvertrouwen langzaam verdwijnt. Daartegen is maar een oplossing. Dat is winnen. Dat is de sleutel.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief