NAC wint met 3-0 van PEC Zwolle. foto Peter Visser
NAC wint met 3-0 van PEC Zwolle. foto Peter Visser

Lurling: ‘We gaan nu geen polonaise lopen’

  NAC

BREDA - Drie wedstrijden gespeeld, drie gewonnen. NAC heeft na de winterstop goede zaken gedaan. Zaterdag was ‘good old’ Anthony Lurling bij alle drie de doelpunten tegen Zwolle betrokken. Zijn verklaring voor de goede reeks? “Misschien dat we wat duidelijker staan.”


Lurling krijg je niet gek. Niet in deze dagen van hosanna, niet in de weken voor de winterstop toen de resultaten tegenvielen. “Het verschil met de voorgaande periode? We hebben toen ook wedstrijden gespeeld die we niet hadden hoeven verliezen. NEC uit, Groningen thuis en Feyenoord. Ook Heracles voor de beker was zo’n wedstrijd.”

Met andere woorden. Fijn dat er nu aandacht is voor de mooie reeks, maar geen reden voor gejubel. “Wees niet bang dat we nu de polonaise gaan lopen”, zegt hij met een knipoog naar het naderende carnaval. “VVV, RKC en Zwolle waren drie wedstrijden waarvan we wisten dat die de toon zouden gaan zetten voor de rest van het seizoen. Verlies je die, dan speel je onderin mee, nu hebben we een beetje lucht. Nu moeten we met Zwolle en Roda een gat slaan.”

Scherp blijven
Niet dat de meest ervaren van NAC's elf niet blij is. “Je mag nu best positief zijn. Er is nu even niks te zeiken. Het is stil op financieel gebied, sportief gezien gaat het goed. Aan de andere kant, als je er nu twee verliest sta je voor hetzelfde geld weer zestiende. Wij moeten als selectie scherp blijven om onderin weg te blijven. De technische staf is daar ook goed mee bezig.”

Zaterdag wacht weer de volgende uitdaging. ADO uit. Weer een concurrent. Net als de vier wedstrijden daarna. Achtereenvolgens Heracles thuis, AZ uit, Heerenveen thuis en Groningen uit. Allemaal binnen drie punten van elkaar, zoals het nu staat. “Je ziet ook dat iedereen in deze competitie van elkaar kan winnen. Zwolle won met 1-3 van PSV", weet de Bossche aanvaller. Dus: "We zijn pas veilig als het zover is. Zaak is niet naar de concurrenten te kijken en niet te gaan rekenen, maar gewoon wedstrijd voor wedstrijd af te werken.”

Goede wedstrijd
Nog even terug naar zaterdag. Lurling was bij alle drie de goals betrokken. “Ik heb een goede wedstrijd gespeeld, maar in zo’n wedstrijd als zaterdag ziet het er allemaal nog beter uit. Dan kom je zeven keer in de samenvatting terug. Tegen RKC speelde ik ook goed in mijn taak, en moest mijn verdediger steeds de lange bal spelen. Dat valt veel minder op, net zo goed als ik drie keer de bal afpak op onze achterlijn.”

Lurling kan beslissend zijn omdat NAC nu vooruit speelt in plaats van achter de feiten aanrent. Net iets meer op de helft van de tegenstander. “Zeker speelt dat mee. Tegen PSV ben ik nauwelijks van onze eigen helft geweest. Zaterdag kon ik een beetje ouderwets doorjagen op de keeper. Dat kan ik. Ik heb ook nog steeds het gevoel dat dat er nog in zit.”

Rond de winterstop was hij middelpunt van de kritiek. Lurling ging niet mee op trainingskamp. Volgens hem was dat voor niemand een verrassing. “Het kwam alleen een beetje onhandig de media in.” Zoals de kritiek hem in die weken weinig deed, loopt hij nu met zijn 1.73 meter niet met zijn hoofd in de wolken. "Ik speel al zeven jaar bij NAC. Iedereen weet precies wat mijn kwaliteiten zijn."

Het zijn precies die kanten van het voetbal die hij als bijna 36-jarige bespreekt met de jongeren. Het spelen in je taak. Omgaan met kritiek en met mindere periodes. “Gasten als Elson (Hooi, red.) en Alex (Schalk) hebben daar ook wel oor voor. Die zijn hartstikke leergierig.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief